2017-01-09

Att följa osmanthusblommans doft

Jag fascineras av dofter och hur snabbt ett doftminne kan förflytta en genom tid och rum. 

En vindpust över ett rågfält kan ta dig till farmors kök en sommardag när du precis fyllt fem, vårens första syrén kan låta dig än en gång se din favoritlärare från när du var liten, doften från en nytryckt tidning kan på ett ögonblick återskapa upplevelsen av din första bostad i det alldeles för nedgångna hyreshuset. Och så vidare och så vidare och så vidare i all oändlighet.
Magi.
Golden Osmanthus - ett lite extra poetiskt oolong

För inte så länge sedan blev jag varse ett doftminne jag inte visste att jag hade. När min vän slog upp en liten kanna Golden Osmanthus - ett ljust oolong med mängder av små skira osmanthusblommor - färdades jag ögonblickligen till de solvarma gatorna i Yangshuo i södra Kina. Där smakade jag te och kakor med dessa syrliga små blommor för första gången, och grannstaden Guilin har dessutom fått sitt namn från den doftande busken; Guilin betyder ungefär "osmanthus-skogen".


I favoritkannan!

Ljus och doftande kopp.

På svenska heter denna doftosmanthus (Osmanthus Fragrans) lämpligt nog Tedoftbuske, och ingår i syrénfamiljen. Traditionellt har blommorna använts till hostmedicin men används numera bara som smaksättare. Eller - bara och bara! Osmanthus ger en helt ljuvlig smakton; frisk och syrlig och blommig och mjukt exotisk. 

Det här teet som jag fick avnjuta är ett ljust oolong från Fuijan-provinsen där osmanthusbuskens gulorange blommor inte bara fått ge smak och doft utan även fått ligga kvar som poetisk dekoration. Smaken är milt fruktig och med oolongens typiska fyllighet och ändrar karaktär en aning från bryggning till bryggning. Vi gjorde tre bryggningar på samma teblad, men med bibehållen osmanthusdoft. 
Ljuvligt, som sagt.

/Anna 
Gillade du vad du läste? Följ mig via Bloglovin, Facebook eller Instagram!

Inköpsställe: Gott Grönt Te


2 kommentarer:

 1. Åh vilken underbar text. Jag har jättesvagt doftsinne, men bilder sätter sig direkt hos mig. Jag har också fotografiskt minne så jag minns varenda liten detalj. Men jag sörjer ibland att dofterna inte fastnar på samma sätt. Känner igen att många teälskare har starkt doftsinne, i alla fall de jag har träffat på. Hoppas ditt 2017 har börjat fint! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Wilda för fina ord!
   Jag tänker att det skulle bli lite overload om alla sinnen var lika vassa, tror du inte? Häftigt med fotografiskt minne. Jag har också bildseende (men troligtvis inte lika utvecklat som ditt) men inte ett spår av musikalitet som många andra kreativa människor verkar ha en fin fusion av.
   Hoppas du får ett fint 2017! Kram!

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna