2013-02-26

Vad är oolong-te?


Hur framställs oolong?

Tillverkningsprocessen bakom oolong-te omfattar många steg, och det är ett noggrant hantverk bakom de perfekta bladen.Tebladen tillåts att oxidera (reagera med luftens syre) till en viss gräns, innan processen avbryts genom upphettning. Bladen skakas för orsaka små medvetna skador på bladen, för att påskynda oxidering. Tebladen får ofta sitta kvar på en liten stjälkkvist, och rullas försiktigt till små knyten eller spiraler innan upphettning.
På grund av just tillverkningsprocessen brukar oolong betecknas som halvgrönt te, dvs mittemellan de oxidera svarta teerna och de icke-oxiderade gröna. Oolong kallas ibland för "blått te". 
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.

Oolong & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket gör att koffeinhalten varierar kraftigt från oolong till oolong beroende på hur hårt oxiderade de är. Oolong har dock lägre koffeinhalt än svart te, och en högre halt nyttiga antioxidanter. Oolong innhåller, precis som grönt och vitt te, den kraftiga antioxidanten catechin vilken sägs stabilisera blodtryck och motverka förhöjda kolesterolnivåer.Oolong passar bra att dricka efter maten, för att hjälpa matsmältningen på traven.


Smak & bryggning

Beroende på om du väljer ett lättoxiderat eller högoxiderat oolong sträcker sig smakspannet mellan frodigt grönt och nästan jordigt, med den gemensamma nämnaren att det överlag är ett mycket smakrikt te. Oolong bör alltid sköljas en gång innan det bryggs, eftersom tillverkningsprocessen innefattar så mycket hantering. Använd riktigt hett vatten (lite svalare om du dricker någon av de allra ljusaste sorterna), och brygg gärna österländskt; mycket blad i litet kärl. Oolong smakar som allra godast om det dricks ur små koppar av tunt porslin.
Det passar till såväl eftermiddagsfikat som när du vill ha en lugn stund med något gott.


Har du frågor om oolong? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna