2013-10-30

Jag vet vad Så mycket bättre-stjärnorna har i koppen

Förra året satt jag på helspänn inför varje avsnitt av Så mycket bättre, hela tiden beredd att pausa och ta en skärmdump. Då hade jag fortfarande webshoppen, och hade ett halvår tidigare blivit kontaktad av produktionen bakom programmet och blivit tillfrågad om jag inte ville sponsra med lite lyxigt te. Såklart att jag ville! I år, när jag lagt den kommersiella verksamheten bakom mig, fick kunniga Ann på Gott Grönt Te ta över stafettpinnen och förse Lill, Ulf, Titiyo, Bo, Agnes, Ebbot och Ken med godsaker att värma sig med.

Foto: Gott Grönt Te

Ann berättar själv varför hon valde att skicka ner just dessa fem sorter:
Kamomill: "Jag tänkte att de skulle kunna varva ner och sova gott med detta"
Golden Lychee: "För dem som gillar svart te, men att det här egen sötma så att det smakar gott även utan socker. Golden Lychee har en lite ovanligare smak som inte finns någon annanstans vad jag vet."
Green Buddha och Milky Formosa: "Oolongteer är något som nästan alla gillar och är inte för 'grönt och blaskigt' i smaken om man dessutom varvar med kaffe. Fylliga och naturligt fruktiga." 
Sao Mei: "Det här vita teet är smakrikt med en annorlunda twist som många tycker är gott, plus att det inte blir beskt." 
Jasmine Silver Needle King: "Det är riktigt en lyxig klassiker som många uppskattar och känner till."

En bra mix, tycker jag! Vilken sort lockas du mest av?

/Anna

Såhär såg det ut förra säsongen!
Pugh fiskar fascinerat upp en teblomma ur koppen...


...medan Uggla och Darin för frukostdiskussioner med en
omisskännlig Enkoppte-påse i bakgrunden.

HURRA! I finaaaaaal!


Wow! Stort, stort tack till alla som röstat vidare Enkoppte till final i tävlingens om Sveriges Bästa Gröna Blogg 2013 hos En Lagom Dos Grönt. Coolt och TACK igen!
För visst är det häftigt att en sådan här nischad blogg kan ta sig så långt? Jag tänker att det betyder att tedrickarnas tid är här, och att dagens vanliga syn med dammiga tepåsar bredvid påkostade kaffemaskiner snart är ett minne blott på svenska arbetsplatser... 


Vill du fortsätta rösta på mig även i finalomgången blir jag såklart jätteglad och jättejättetacksam. Man kan rösta en gång om dagen i varje kategori (Enkoppte tävlar i kategorin Årets Växande Frö), och varje gång du röstar ökar du dina chanser att själv vinna fina priser från tävlingens sponsorer. 
Röstar gör du här: www.enlagomdosgront.se


Hur ska vi fira finalplatsen tycker du? 
Och hur ska vi fira kommande brons-, silver- eller guldmedalj? Nåt kul måste vi ju hitta på, eller hur? Tipsa i kommentarsfältet!

Tack igen - du skulle bara veta hur peppande detta är!!


/Anna



2013-10-25

Gör ditt eget chai-plock (eller pepparkakste, om du är i julmood)


Jag är en stark förespråkare av att smaksätta och krydda sitt te själv, istället för att köpa färdigsmaksatta blandningar med tvivelaktiga (ofta syntetiska) smakämnen. Rena råvaror vinner alltid i längden!

Basen är ett bra neutralt te. Till detta kryddiga "pepparkakste" har jag valt - och kan rekommendera! - ett svart ekologiskt te från Yunnan-provinsen. Dessa långbladiga teer har ofta en 
fyllig och mångfacetterad smak som lätt kan bära upp andra smaker utan att för den sakens skull drunkna själv.

Chai-plock

  • skär ingefära i tunna stavar
  • brygg en kanna svart ekologiskt te
  • servera ingefärsstavarna, hela kryddnejlikor, hela kardemummakapslar, kanelbark eller korta kanelstänger, och (om du vill ha lite mer hetta) hela svartpepparkorn i små skålar. Klassiska pepparkakskryddor! En liten skål råsocker är också gott för de som vill söta sitt te en aning.
  • bjud gästerna till bords och förse dem med tepåsar (eller tekulor) att själva fylla med kryddorna efter eget tycke och smak
  • låt dra i tekoppen någon minut

Kul och samtalsskapande, och gott till alla bakverk!
God spis.


/Anna


Gillade du det här tipset? Kul! Gå gärna in på En Lagom Dos Grönt och rösta på Enkoppte i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Blogg, så blir jag superduperglad <3 Du kan rösta en gång per dag och kategori (Enkoppte är nominerad i kategorin Årets Växande Frö), och alla som röstar kan, om man vill, delta i en utlottning av fina priser från tävlingens sponsorer.

2013-10-24

Tävlingsvinnare! (och en massa fiffiga tips)


Alltså, wow, vad många bra idéer ni hade på vad ni ville göra med glasburken efter att Vanilla Chai-ljuset från Yankee Candle brunnit ut. Återanvändning for the winning!
Ni tipsade om att...
  • fylla burken med inlagda gurkor eller syrade grönsaker
  • använda burken som ljuslykta för värmeljus eller ljusslingor
  • ställa fram den på frukostbordet med god müsli i
  • förvara favoritteet i burken 
  • gjuta ett nytt ljus i den av gamla ljusstumpar
  • ...eller helt enkelt använda den till förvaring av just ljusstumpar
  • fylla den med chokladbitar, blänkande chokladpengar eller annat gottis
  • låta burken pryda badrummet, fylld med tops och bomullsrondeller och annat bra-att-ha
  • låta burken tjäna som kakburk - antingen hemma eller som present
  • skapa tittgodis med vackra kastanjer och annat höstfynd
  • använda som snygg kryddburk i köket
  • ha den som rymlig pärl- och pysselburk
  • recycla burken så att den blir till glas att göra nya Yankee Candles i
  • förvara Yankee Candles wax melts i burken
  • fylla burken med strössel och andra tårtdekorationer
  • göra egen chutney (mums!) och ge bort till jul
  • lägga vackra sidenband i burken för att lätt inspireras vid paketinslagning
  • använda burken som vas
  • använda burken till metmask i sommar

...men bland alla grymma bidrag fastnade vi slutligen för denna: Lisa Arbin tänker fylla burken med hemgjord äppelmos gjord på höstäpplen, och smaksätta med samma kryddor som ljuset doftar. Hur gott låter inte det?
Stort grattis LISA, maila din adress till hej(at)enkoppte.nu så skickar Yankee Candle ut ett large jar Vanilla Chai!

/Anna

Psst... Omröstningen på En Lagom Dos Grönt pågår för fullt. Gillar du Enkoppte och tycker att bloggen är värd titeln Årets Bästa Gröna Blogg i kategorin Årets Växande Frö så får du hjärtans gärna rösta HÄR! Alla som röstar får (om man vill) dessutom delta i utlottning av gröna sköna priser från den stora bloggtävlingens sponsorer. 

2013-10-17

Ett mycket långt men mycket viktigt inlägg om Fairtrade inom tebranschen

Med anledning av dagens Fairtrade Challenge så är det väl minst sagt på sin plats med ett inlägg om vikten av schysst producerat te, n'est-ce pas?

Det dricks ungefär 70 000 koppar te per sekund och uppskattningsvis är fler än 50 miljoner människor sysselsatta inom teindustrin, framförallt i många av världens fattigaste länder.
Det finns fler än 30 teproducerande länder i världen, framförallt i Asien och Afrika. Drygt 74 procent av världens te kommer från Kina, Kenya och Indonesien, men även Indien och Sri Lanka är stora teproducerande länder.

Ekologiskt och Fairtrade chai från Clipper

Barnarbete och utsatta säsongsarbetare
Te odlas i regel på stora plantager med ett stort antal anställda. Småskaliga odlarkooperativ är ovanliga. I produktionslandet plockas och torkas bladen, vilket ger mindre pengar än i den process där teet förädlas. På grund av höga tullar sker förädlingen oftast i Europa eller Nordamerika. Teodlarna i utvecklingsländerna har därför ofta låg årsinkomst och saknar därmed möjlighet att investera i och utveckla sin produktion, vilket minskar deras produktivitet och sänker årsinkomsten ytterligare. Levnads- och arbetsförhållanden för de anställda på teplantagen har vid ett flertal tillfällen dokumenterats som oerhört dåliga. Många av de anställda har visat sig vara säsongsanställda eller minderåriga, med små möjligheter att hävda sina intressen gentemot arbetsgivaren. Låga löner som inte går att leva på, frånvaro av adekvat arbetsutrustning och inskränkande av organisationsrätten är andra faktorer som belyser behovet av ett omfattande förändringsarbete gällande arbetsförhållandena inom teindustrin.

Ekologiskt och Fairtrade rooibos från Equal Exchange

Vad gör Fairtrade?
Teodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation utgör bakgrund till utarbetandet av Fairtrade-kriterierna för te. Idag finns det ett sjuttiotal Fairtrade-certifierade plantage i Asien och Afrika, med Indien, Sri Lanka och Tanzania som största enskilda producentländer. Te odlas huvudsakligen på stora plantager och därför är Fairtrades kriterier för denna produktgrupp utformade för anställd arbetskraft. Kriterierna för te innefattar bland annat följande:
  • Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer
  • Krav på minimilöner som lägst, organisationsrätt och förbud mot barnarbete
  • Angivelser för ett minimipris som lägst ska täcka kostnaden för hållbar produktion
  • En Fairtrade-premie per sålt kilo (ca 0,5 – 1,10 USD/kg) betalas ut till producenten för investereringar i lokalsamhället. De anställda bestämmer gemensamt vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna. Det är till exempel inte tillåtet att använda premien till att förbättra plantagens infrastruktur eller att höja de anställdas löner då detta alltid ska ingå i arbetsgivaransvaret.

(Källa: Fairtrade)

Har du någon Fairtrade-favorit? Tipsa gärna!
/Anna



2013-10-16

Tävlingstajm!


Senare i veckan tänkte jag bjussa på lite tips om hur du gör ditt eget supergoda chai-te, men varför inte tjuvstarta på chai-temat redan nu? Tillsammans med kompisarna på Yankee Candle kör vi därför en onsdagstävling med ett väldoftande Vanilla Chai-ljus (modell large jar) i potten! Ljuset har en kryddig och värmande doft av ingefära, kanel och vanilj.

För att vinna detta stora och härligt höstiga ljus behöver du bara svara på två frågor:

  1. Hur många timmar brinner ett large jar-ljus från Yankee Candle? Svaret hittar du på yankeecandle.se.
  2. Fiffig återanvändning äger! Vad skulle du använda den stora glasburken till, efter att ljuset så småningom brunnit klart?
Ditt svar vill jag ha i en kommentar till det här inlägget senast onsdag 23 oktober (kom ihåg att ange namn!), och vinnaren presenteras på bloggen den 24 oktober. Vinnaren utses av mig (Anna från Enkoppte) och representanter från Yankee Candle.

Lycka till!

/Anna

Psst... Yanke Candle har en Facebooksida - följ dem gärna där för att inte missa smarriga nyheter!

2013-10-15

Dunderdryck

Supermedicin

Det är många som går och hostar och snörvlar nu. Jag känner mig snäppet för överbelamrad på jobbet just nu för att ha tid att bli förkyld, så jag hinkar dunderdryck som om det inte fanns någon morgondag!

Gör din dunderdryck såhär:


  • Skala och hacka ca 4 cm ingefära
  • Skrubba en ekologisk citron, dela den på mitten och hacka ena halvan i centimeterstora kuber
  • Lägg ner ingefäran och citronen i ett stort glas och häll på nykokt, hett vatten
  • Låt stå i ca 15-20 minuter tills det svalnat tillräckligt för att röra ner en stor klick ekologisk honung (nyttigheterna i honungen försvinner vid för höga temperaturer - helst ska det inte överstiga 40-50 grader)


Häpp! Frisk!

/Anna

2013-10-13

Nominerad och smickrad som tusan!


Wow, så himla glad jag blev av det här emblemet!
Den inspirerande sajten En Lagom Dos Grönt arrangerar varje år tävlingen Sveriges Bästa Gröna Blogg - något som kommit att bli Sveriges största bloggtävling med miljöfokus. I år står Enkoppte som en av fem nominerade i kategorin Årets Växande Frö.

För mig som nyligen gått från att vara kommersiell till att bli en oberoende inspiratör är det förstås otroligt, ofantligt smickrande att bli nominerad. Jag vet att jag fajtas mot betydligt större bloggar med betydligt fler läsare som kan rösta, så jag har inga förväntningar på vinst. Vilket känns ganska befriande, faktiskt! Jag är så himla glad över att få synas i sammanhanget.

Vill du gör mig ännu supermegagladare får du såklart gärna gå in på www.enlagomdosgront.se och rösta. Du kan rösta en gång per dag och kategori, och anger du också din e-postadress (inget krav, frågan kommer upp efter att du avgett din röst) så kan du vinna gröna sköna priser från tävlingens sponsorer.

Glada tjejer!

Bilden ovan är från Eco Now-mässan i Stockholm i helgen, där de nominerade bloggarna avslöjades. Till vänster ser vi Karoline från Karolines Vintage, till höger är Lisa från Lisas Miljöblogg, och i mitten står lilla jag (som uppenbarligen inte är så liten utan längst i sällskapet). Både Karoline och Lisa är nominerade i kategorin Årets Gröna Inspiratör.

/stolt och glad Anna


2013-10-10

Teguiden uppdaterat med det spännande pu-erh-teet!


Jag älskar pu-erh. Ren och skär kärlek, I tell you! Men så har det inte alltid varit, långt ifrån. Jag har ryggat tillbaka över prislappen och köpt budgetvarianter och tjaaa... man får vad man betalar för helt enkelt. Medan dåligt te kan smaka unket och strävt, smakar de bra sorterna som en explosion av väder, vind och stormande natur. Kärlek, som sagt!

Nu är hur som teguiden uppdaterad med denna spännande brygd.

Har du någon pu-erh-erfarenhet att dela med dig av? Knasig eller kärleksfull?


/Anna