2013-11-29

Rulla finaste adventsljusstaken

Majskolvar som lyser upp mörkret?

Bivaxljus luktar så gott! Och så är de bra på så sätt att de inte är oljebaserade som paraffinljus, eller gjorda på animaliskt fett eller palmolja som stearinljus. 


Rullade bivaxljus brinner relativt fort, så ett knep är att smälta vaxet och gjuta ljus istället. Vill du precis som jag ha den vackra texturen kvar kan jag tipsa om att "vika in" toppen en aning; på så sätt rinner vaxet  ner mellan lagren och kommer till användning istället för att bara rinna ut i ljuskoppen. 

En, två, tre halvor blir bra

Jag delade bivaxkakorna på mitten och använde totalt en och en halv kaka (=tre halvor) per ljus. Ljusen står nu i varsin liten kruka och har fått stöd och sällskap av juldoftande stjärnanis (okejdå, jag tjuvtände ett av dem för bildens skull...).


Skön första advent!

/Anna 

2013-11-27

Tusen tack för silvret - ni är guld!


Den trettonde oktober berättade jag stolt att Enkoppte blivit nominerad till Årets växande frö i den årliga stora bloggtävlingen Årets Bästa Gröna Blogg. Den sista oktober hoppade jag av glädje när det stod klart att ni alla med gemensamma krafter röstat vidare Enkoppte till final. Och nu är det alltså klart - en vacker, blänkande (symbolisk) silvermedalj bidde det, och jag är så stolt och glad så du anar inte! TACK!

För är det inte häftigt att en så här nischad blogg - jag menar, Enkoppte handlar ju i stort sett bara om blad från en och samma buske - kan engagera så mycket? Jag, och många tehandlarbekanta med mig, väljer att tolka det som att tedrickandet på allvar etablerat sig i Sverige, och att blad numera är lika självskrivna som bönor.

Min mission med bloggen är att sprida tekunskap och tepassion i landet. Jag tar den här dagen och det här tävlingsresultatet till att slå mig för bröstet lite och konstatera att jag uppenbarligen är på rätt spår.

Och igen; TACK för alla röster!  

/Anna

2013-11-18

Stjärnklart & tävlingsvinnare



Jag är uppvuxen på landet. Alltså, RIKTIGA landet-landet, långt ifrån pizzerior och gatlyktor. Även om jag var väldigt mörkrädd så minns jag hur jag gång på gång på gång fascinerades av och förälskade mig i natthimlen vintertid. Att gå över fältet med det enorma djupblå himlavalvet inte bara ovanför utan framför och bakom och runtomkring, med oräkneligt antal stjärnor och en svepande vintergata. Så häftigt!

Nu bor jag i centrala Stockholm, och har inte alls samma tillgång till stjärnhimlen som förr. Men ändå, jag bor endast ett par hoppsasteg från det (jämförelsevis) vidsträckta Gärdet, och kan om jag vill njuta stjärnprakt om än i en blygsammare mängd. Fantastiskt för en storstad, inte sant?

I koppen kan det däremot bli desto stjärnklarare! 

Det här vackra teet heter passande nog Heaven Star, och är ett vitt ekologiskt jasminte som med bomullstråd och enastående hantverksskicklighet knytits samman till små kompakta stjärnor. Såväl teblad som de jasminblommor teet smaksatts med är odlade vid Tai Mu-berget i Fujian-provinsen på Kinas östkust.
I obryggt tillstånd doftar de tätt knutna bladen svagt av blom, medan de bryggda bladen har en stark jasmindoft. Släng alltså inte bort bladen direkt, utan låt dem gärna ligga framme en stund och sprida väldoft i rummet! Själva drycken är mycket ljus i färgen, med en lätt men ytterst jasminsstinn doft. Smaken är inte helt otippat mycket blommig och ger en svalkande känsla. Ju mer blad desto större beska - detta är en smaksak, så bäst är att prova sig fram! Heaven Star bryggs bäst i en gaiwan eller annat litet bryggkärl. Ta ca tre bladknyten, och du kan då utan problem brygga minst fem omgångar på samma teblad.

Heaven Star är ett mycket förföriskt te som för tankarna till mystik och sena nätter. Perfekt sällskap stjärnklara vinterkvällar, helt klart!


Inköpsställe: Grace Tea House

Tävlingsvinnare
...i den minst sagt populära tävlingen om en fin te-adventskalender blev Sara Nääs - stort grattis!
Jag vet att det är högtryck i tomtefabriken hos Te-adventskalendern, så vill du också beställa dig ett exemplar av julens godaste nedräkning är det ett hett tips att lägga din beställning relativt pronto på www.teadventskalendern.se.


Jag önskar dig en fin början på veckan!


/Anna

2013-11-13

Säg hej till Hojicha


Gott till frisk Norrlandskaka

Det japanska ekologiska teet Kaoribo-Hojicha uppfyller inte den vanliga föreställningen om grönt te, vilket gör det så himla intressant! Här har såväl stjälkar (95%) som blad (5%) från teplantan använts, så som obryggt har teet en brun ton och ser helt enkelt kvistigt ut. Doften på de obryggda bladen (eller, stjälkarna är väl en bättre benämning här) är brödig med drag åt kakao, medan den färdiga drycken har en dovare doft med tydliga stråk av lätt bränd sötma. Kaoribo-Hojicha har en söt och mjuk smak - nötig och brödig och mild, men ändå mycket vuxen. Himla intressant, som sagt!

Kaoribo-Hojicha passar utmärkt som måltidsdryck till feta maträtter, och kan också balansera upp gräddiga desserter (något verkligen inte alla gröna teer klarar). Dess runda sötma passar också bra till syrliga desserter, som till exempel min mormors underbara Norrlandskaka på bilden; sockerkaksbotten, ett tjockt lager hemkokt (syrlig!) lingonsylt, och kokosfrastäcke. Jag har också märkt att inbitna kaffedrickare verkar gilla detta Hojicha! En perfekt inkörsport till tyngre blad med andra ord... ;)

Jovisstja!
Idag onsdag är sista dagen att rösta i En Lagom Dos Grönt stora tävling om Sveriges Bästa Gröna Blogg, där Enkoppte glädjande nog är i final. Vill du såhär i slutspurt hjälpa mig att knipa silvermedaljen genom att rösta på mig blir jag jättejätteglad! Det går på två sekunder; klick, klick, klart. Alla som röstar kan själva vinna fina priser från tävlingens sponsorer (till exempel televerantören Yuko Ono Sthlm, från vilka just detta ekologiska Kaoribo-Hojicha kommer). TACK för all support, ni är awesome!
Röstar gör du här: www.enlagomdosgront.se

Skön onsdag!
/Anna

Inköpsställe: Yuko Ono Sthlm


2013-11-09

Tävla om en te-adventskalender!




Har du sett de här fina te-adventskalendrarna? 
24 olika sorter - svarta, gröna, rooibos och örtteer - och därmed en för varje dag, hur mysig nedräkning är inte det! Nytt för i år är dessutom att en fjärdedel av teerna är ekologiska.

Vill du beställa en kalender till dig själv eller en tedrickande vän gör du det på www.teadventskalendern.se. Du kan också pröva lyckan i vår gemensamma tävling, där just en sådan här smarrig kalender ligger i potten! (värde 245 kronor)
EDIT: tävlingen är avslutad - vinnaren presenteras på bloggen senast 17 november!


Såhär gör du för att vara med och tävla:
  1. Börja med att anmäla dig till Te-adventskalenderns nyhetsbrev - det gör du HÄR
  2. Berätta sedan i en kommentar till det här inlägget om i vilket sammanhang som du tycker att den allra, allra godaste tekoppen avnjuts.
Ditt svar vill jag ha senast onsdag 13 november (kom ihåg att ange namn!), och vinnaren presenteras på bloggen senast den 17 november. Vinnaren utses av mig (Anna från Enkoppte) och representanter från Te-adventskalendern.


Och apropå tävlingar...
Enkoppte är i final i tävlingen om Sveriges Bästa Gröna Blogg 2013 - landets största gröna bloggtävling som anordnas av inspirationssajten En Lagom Dos Grönt. Vill du rösta på mig blir jag superdunderglad!
Finalomröstningen pågår till den 13 november, och du kan rösta en gång per dag och dator. För att göra det roligare så kan alla som röstar vara med i utlottningen av fina priser från tävlingens sponsorer. Röstar gör du här: www.enlagomdosgront.se



Lycka till i tävlingen och stort tack till alla som troget röstar Enkoppte till pallplats hos En Lagom Dos Grönt! Kärlek!
/Anna

2013-11-07

Det är visst kladdkakans dag idag...

...så jag vill bara visa upp den ytterst vårlika dito jag bjöd på på mitt 29-årsfirande för typ tre och ett halvt år sedan (syns det måhända att jag är ett aprilbarn?).

Helvegansk = god på både utsidan och insidan

Denna var helvegansk, men eftersom åren gått och receptet är... tja, någon annanstans, så kan jag rekommendera att ta en titt på Kung Markattas recept på vegansk kladdkaka HÄR. Min kladdkaka fick en krans av tinade hallon, och täcktes av hackade hasselnötter och blåsippor gjorda i sockerpasta.

Till kladdkaka och andra superchokladiga bakverk rekommenderar jag något kraftigt och rent svart te, t ex vietnamesiska ekoteet Cao Bo.

Kladdkakans dag - måste inte det vara en av de allra bästa temadagarna ändå?


/Anna


Psst... Jag är i final i tävlingen om Sveriges Bästa Gröna Blogg, och ligger i dagsläget himla bra till för en silverplacering. Sköj! Vill du rösta på Enkoppte så gör du det på www.enlagomdosgront.se. Du kan rösta en gång per dag och dator, och dessutom delta i utlottningen av fina priser från tävlingens sponsorer. Bara en massa vinnare, med andra ord!

2013-11-03

Underbara grå!

Gorgeous Grey från Pukka

Det skulle i och för sig kunna vara den vackra och melankoliska novemberhimlen jag åsyftar med rubriken, men denna gång är det Gorgeous Grey från Pukka som är det underbara grå. Denna ekologiska och Fairtrade-märkta Earl Grey-kusin fick jag som smakprov när jag senast beställde från JordKlok (som uppenbarligen fattat hur mycket små goda treats i paketen gör för kundnöjdheten - heja er!). Det är ett svart te med den för Earl Grey traditionella bergamottsmaksättningen, men som också fått påhälsning av lite svalkande lavendel. Jättegott! Jag drack det utan tilltugg, men kan tänka mig att det är helt perfekt till klassiskt kanelbullefika.

Och du, har du sett att Enkoppte är i final i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Blogg? Hur kul som helst! Vill du rösta på mig (eller någon av de andra grymma bloggarna) har du fram till 13 november på dig. Du kan rösta en gång om dagen, och varje gång du röstar kan du (om du vill) ange din mailadress och på så sätt vara med i utlottningen av fina vinster från tävlingens sponsorer. Är det inte härligt med tävlingar där alla parter kan vinna, på ett eller annat sätt?
Skön november!
/Anna

Inköpsställe: Jordklok

2013-11-01

Dagens tips: skaffa dig en svåger från Hong Kong

Ja, det är väl enkelt ordnat? För gör du det kanske du också kan avnjuta sådana här superlyxtestunder med teer från himmelriket (det vill säga, noga utvalt i Kina). Min sambo och svägerska gjorde oss sällskap i tre bryggningar innan de hällde upp varsin kaffekopp, medan jag och svågern bryggde mer och mer och mer tills vi var helt skakis. Den bästa bryggningen kanske väntar runt hörnet, så inte en chans att vi ger oss i första taget...
Den fina brickan, Yixing-kannan och de äggskalstunna kopparna är arvegods. Välanvänt och vackert!


Tvätta koppar...


...och tvätta te...


...och varsågod att sörpla!