2014-04-09

Rwanda i tankarna och Rwanda i koppen

Nu har det gått 20 år sedan det grymma folkmordet i Rwanda, då omkring en miljon människor fick sätta livet till under en tremånadersperiod. Oron mellan folkgrupperna består än idag och det lilla landet (över 11 miljoner människor samsas på en yta stor som Norrbotten!) i centrala Afrika är fortfarande mycket fattigt. 

Ekologiskt te packas i Rukeri. Foto: http://nouvellepresseduthe.blogspot.se/

Rwanda är en riktig odlingsnation och 90% av befolkningen lever som jordbrukare, främst av kaffe och te. Jag har under några dagar nu druckit ett ekologiskt te från Rukeri-gården norr om huvudstaden Kigali. Teodlingarna i Rukeri ägs av småodlare som samarbetar i kooperativ med fokus på social hållbarhet och de blev Fairtrade-certifierade redan 2005. Sedan 2012 är all teodling i Rukeri ekologisk. Jag tycker att detta - små vardagsval som vilket te en väljer till frukostkoppen - är toppenbra sätt att stödja ett land som kämpar för att komma på fötter! Håller du inte med?

Rwanda Rukeri OP

Rwanda Rukeri OP är ett ekologiskt och Fairtrade-odlat svart te med smala och - för att vara svart te - långa blad. De obryggda tebladen doftar svagt jordigt men ändå friskt, och den färdiga drycken har en mjuk men syrlig doft. Smaken är ren, maltig och robust med en svag syra som ger en spännande touch. Passar utmärkt som frukostte eller som en pigga-på-sig-kopp under eftermiddagen. God och lättdrucken!


Bra organisationer som är verksamma i Rwanda:


 • WaterAid - Rent vatten förändrar liv. Ge en gåva HÄR!
 • Vi-skogen - Arbetar aktivt med utbildning och agroforestry. Ge en gåva HÄR!
 • SOS Barnbyar - Ger utsatta barn en trygg uppväxt. Bli fadder HÄR!


/Anna

Inköpsställe: Pekoe 


2 kommentarer:

 1. Jag håller med! Jag köpte bl.a.det teet när jag beställde hos Pekoe och dricker det nu på mornarna. Det känns bra att veta att mitt morgonte bidrar till ett bättre liv för människor i Rwanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Då smakar det dubbelt så bra! :)

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna