2014-08-31

Förvaringstips för tepåsar

Varsågod och plocka!

Är du som jag och har tusen och en sorters tepåsar i skafferiet? Visst kan de förvaras i den box de såldes i, men det står inte på förrän det står en, två, tre, många halvtomma eller till och med tomma boxar och tar upp hyllplats. Lösningen är en vanlig glasburk med lock! Här kan kuverterade tepåsar samsas och inte bara vara lättillgängliga - de bjuder på färgprakt också. Enkla lösningar är de bästa, eller hur?

/Anna 

2014-08-28

"Den som ingen självdiciplin har, inga kaneläpplen får kvar" (gammalt djungelordspråk)

Tur att jag hann spara två till fotografering...

Hur lyxigt är det inte att plocka äpplen från eget träd? Superduperlyxigt, säger jag som bor i lägenhet utan den där fantastiska direktaccessen till godsakerna som ni husägare har. Så när min kompis Malin kom över med en kasse nyplockade äpplen fick jag beslutsångest; vad göra med alla gröna sköna äpplen förutom paj?

Förra året tipsade jag om ett enkelt men fantastiskt gott äppelte, och jag fortsätter på det spåret men med kanel som smakkompanjon. 


Friskt äppel- & kanelte


- Kärna ur äpplen (fler än du tror, dessa ringar har strykande åtgång!) och skiva tunt. Är äpplena egenodlade eller ekologiska kan du gärna behålla skalet på.
- Lägg ut äppelringarna kant i kant på en bakpapperklädd plåt och strö över rikligt med kanel. Jag tyckte det var lite knepigt med ströaren, så jag tog helt sonika kanel i nypan och gned in äpplena!
- Torka minst tre timmar mitt i ugnen på 75 grader. Tiden varierar beroende på äppelsort, tjocklek på skivor och ugnens kapacitet. Ringarna ska vara knastertorra! Sätt en grytlapp i luckan för att leda ut fukt.
- Motstå frestelsen att äta upp alla äppelringar på en gång, utan lägg istället ner två stycken i en kopp med mustigt svart te. Jag tog ett gott vietnamesiskt te, passade utmärkt!

Men allvarligt talat, hur stor är chansen att man lyckas spara tillräckligt många ringar (dvs två...) för att göra te? Dessa chipssubstitut är så goda att man blir knäpp. For real.

/Anna

Godis! Naturella såväl som smaksatta.


2014-08-25

Mjölk i te? Nä, te till mjölk!

Söta smulor

Smått yrvaket tittar jag upp ur en snart fyra månader lång bebisbrejk, och självklart handlar därför det första inlägget på evigheters evigheter om amningste!

Detta goda ekologiska örtte av märket Urtekram drack jag nästintill dagligen när bebisen var färsk, och plockar fortfarande fram när jag är sötsugen. (För herregud så sötsugen jag har blivit! För visst är det ok att skylla på dygnet-runt-amning, och att bebisen verkligen, VERKLIGEN, behöver den där extra bullen?)
   Teets innehållslista är kort och lättfattad: anisfrön, nässlor, fänkål, kummin - allt ekologiskt odlat. Tydligen ska denna örtkombo stimulera mjölkproduktionen, och om det är tack vare teet eller något annat har jag inte en susning om men visst har min unge haft mat så att det räcker och blir över. Den största anledningen till att jag rekommenderar detta te till ammande medsystrar är dock, som sagt, för den söta smaken. Det behövs helt enkelt inget fikabröd till en sådan här kopp!

Men. Min rekommendation är ganska meningslös. Urtekram har nämligen slutat saluföra detta te! När jag kontaktar återförsäljaren Grön Gåva är de lika besvikna som jag:

- Det är synd att Urtekram tagit bort en så enkel, bra och naturlig produkt för mammor, säger Kristoffer på Grön Gåva.
   Han tipsar istället om Urtekrams "universalte" men också om att man faktiskt kan blanda sitt eget amningste. Detta med att blanda själv tycker jag att vi nappar på! Tänk vilken bra present till nyblivna mödrar; ett egetblandat te i en fin burk (som gärna får vara personligt dekorerad) eller kanske färdigdoserat i påsar lagom stora för en kanna. Toppentips!
   En snabb check på Grön Gåvas sida visar att de har nästan alla ingredienser som behövs: nässla, fänkål och kummin. Inga anisfrön dock, men däremot anisblad. Kanske kan det funka lika bra, någon som vet?

/Anna