2016-06-28

Eget kamomillte med fina etiketter

Nöjd! En kanna gott egentorkat kamomillte, och så en söt etikett
för att visa tesällskapet vad som är i kannan.

Jag får lätt något hysteriskt i blicken såhär de sista skälvande dagarna i blomstermånaden juni: så mycket att skörda, så mycket att förvalta! Ofta sammanfaller denna blomsterexplosion med enminst lika omfattande jobbexplosion, så jag motvilligt måste jag begränsa mitt samlande. Om du är lika fascinerad som jag av vilka växter som kan plockas och användas just nu så vill jag helhjärtat rekommendera dig att kolla in den inspirerande bloggen Dags att plocka!
I år har jag fått upp ögonen för hur mycket kamomill som växer i åkerkanterna! Att göra sitt eget kamomillte är verkligen plättlätt; plocka kamomillblommor (minst 50 meter från en trafikerad väg så att du slipper tungmetaller och skadliga partiklar), sprid ut blomhuvudena på en plåt och torka i ugnen (50 grader) tills de är knastertorra.

Kamomill - bra blomma som är svår att fånga på bild...

Kamomillte är verkligen en superört att ha i skafferiet. Inte bara är det ett gott te, den innehåller också verksamma ämnen som är lugnande och inflammationshämmande och därmed lätt smärtstillande vid till exempel mensvärk. Toppen, ju! 
En nackdel med att kamomill är så gott och bra att ha är att jag sonika inte hann fotografera blommorna vare sig som nyplockade eller torkade på väg till tekannan. Istället kör jag på en kreativ bildräddning i form av Baldersbrå; en bild som främst är att ses som undervisande i hur en INTE ska göra. Baldersbrå är nämligen mycket lätt att förväxla med kamomill men saknar den starka doft som kännetecknar kamomillblommor (jag och mina småbröder kallade dem stinkbomber och kastade dem på varandra när vi var små!) och är inte heller lika charmigt toppig. 

Såhär ser alltså baldersbrå ut, och gör sig bättre i vasen än i tekannan.


Fina etiketter att ladda ner och skriva ut!

Något annat som är behändigt att ha hemma är sådana tepåsar man fyller själv (finns hos de flesta tehandlare). Då kan en lätt göra en färdigdoserad tekanna att ge bort, ett alltid lika uppskattat sätt att påbörja en fikastund. 
Som mitt bidrag till Monthly Makers juniutmaning på temat "växter" har jag - förutom att torka mitt eget kamomillte - gjort en söt etikett som du nu kan ladda ner, skriva ut och fästa på ditt eget kamomillte! För kamomill är en så behändig ört att den blommar ända in på höstkanten, så du kan fylla på och fylla på och fylla på ditt teförråd...

Ladda ner etiketten HÄR (länk öppnas i nytt fönster).

Fin etikett till ditt kamomillte. Varsågod!

Brukar du göra något annat örtte? Berätta, och ge inspiration till nästa ark med etiketter!

/Anna6 kommentarer:

 1. Åh så fint! Ska se om jag kan hitta kamomill. Vilka fina etiketter du har gjort, verkligen proffsigt och ändå personligt. Och så kul att du är med på Monthly Makers! Jag blir extra glad när någon kan delta med sin egen nisch i utmaningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Wilda! Du som reser runt i landet en del (tänk vad kärleken får folk att göra ;) ) kan nog lätt hitta fin kamomill längs mindre vägar.
   Jättekul att vara med på Monthly Makers, tack för att ni bjuder in till kreativitet!

   Radera
 2. Jättefint!! Verkligen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Christin, vad roligt att du tittade in här! :)

   Radera
 3. Att jag inte har kommit på tanken att plocka kamomill själv. Har alltid druckit kamomillte och tycker himla mycket om det. Håller även med Wilda att jag också blev extra glad när du var med i Monthly Makers och kunde koppla det till din nisch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Ut och plocka med dig! :)
   Kul att ni uppskattar nischade bidrag, denna gång var det ju lätt för mig (allt här handlar ju mer eller mindre om växter) så det ska bli spännande att försöka väva in te i nästa tema...

   Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna