2013-02-26

Vad är oolong-te?


Hur framställs oolong?

Tillverkningsprocessen bakom oolong-te omfattar många steg, och det är ett noggrant hantverk bakom de perfekta bladen.Tebladen tillåts att oxidera (reagera med luftens syre) till en viss gräns, innan processen avbryts genom upphettning. Bladen skakas för orsaka små medvetna skador på bladen, för att påskynda oxidering. Tebladen får ofta sitta kvar på en liten stjälkkvist, och rullas försiktigt till små knyten eller spiraler innan upphettning.
På grund av just tillverkningsprocessen brukar oolong betecknas som halvgrönt te, dvs mittemellan de oxidera svarta teerna och de icke-oxiderade gröna. Oolong kallas ibland för "blått te". 
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.

Oolong & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket gör att koffeinhalten varierar kraftigt från oolong till oolong beroende på hur hårt oxiderade de är. Oolong har dock lägre koffeinhalt än svart te, och en högre halt nyttiga antioxidanter. Oolong innhåller, precis som grönt och vitt te, den kraftiga antioxidanten catechin vilken sägs stabilisera blodtryck och motverka förhöjda kolesterolnivåer.Oolong passar bra att dricka efter maten, för att hjälpa matsmältningen på traven.


Smak & bryggning

Beroende på om du väljer ett lättoxiderat eller högoxiderat oolong sträcker sig smakspannet mellan frodigt grönt och nästan jordigt, med den gemensamma nämnaren att det överlag är ett mycket smakrikt te. Oolong bör alltid sköljas en gång innan det bryggs, eftersom tillverkningsprocessen innefattar så mycket hantering. Använd riktigt hett vatten (lite svalare om du dricker någon av de allra ljusaste sorterna), och brygg gärna österländskt; mycket blad i litet kärl. Oolong smakar som allra godast om det dricks ur små koppar av tunt porslin.
Det passar till såväl eftermiddagsfikat som när du vill ha en lugn stund med något gott.


Har du frågor om oolong? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

2013-02-24

Vad är pu-erh?


Hur framställs pu-erh?

Pu-erh har fått sitt namn från orten Pu'er i Yunnan-provinsen i Kina. Det är ett fermenterat, dvs jäst te, som lagrats efter skörd. Vid traditionell tillverkning tar denna fermentering flera år! De allra flesta sorterna på marknaden är gjorda på mer eller mindre oxiderade teblad (läs mer under Vad är svart te?), men det finns även en del gröna. Det vanligaste är att bladen pressas till hårda kakor efter beredning så att de lättare kan lagras. För det är en av de stora skillnaderna mellan pu-erh och andra tesorter; pu-erh vinner på att lagras, medan annat te är färskvaror. Tänk dig som ett fint årgångsvin! 

Pu-erh & hälsa

Pu-erh är mycket populärt som hälsote världen över; det sägs motverka skadligt kolesterol och sänka blodfetter, och används ofta som bantningshjälpmedel då det ska främja matsmältningen och hjälpa kroppen rensa ur slaggprodukter. Pu-erh innehåller stora mängder av den starkt antioxidanta estern epigallokatekingallat (förkortat EGCG), ett ämne som är vanligt förekommande i olika kosttillskott. Forskning pågår för att undersöka vilken effekt EGCG har på elakartade cancerceller.
Vissa pu-erh-sorter innehåller naturligt höga halter av fluor; något som är bra för kroppen i små mängder (som ett par koppar då och då) men kan vara skadligt om man är storkonsument och bälgar i sig kannvis med pu-erh varje dag under en längre tid.



Smak & bryggning

Det här är den mest spännande rubriken! Pu-erh har en mycket speciell smak som ibland kan behöva lite tillvänjning, och framförallt omsorgfull bryggning. Dåligt bryggd pu-erh av lägre kvalitet kan ibland skapa associationer till gammal sadel, stall, ruttet akvarium eller till och med kokad hundfilt... Medan ett bra pu-erh som bryggts noggrant däremot smakar kraftigt, maltigt, jordigt och stormigt organiskt. En häftig smakupplevelse, och när man blir fast blir man verkligen fast! Kvalitetsskillnader är väldigt tydliga när det kommer till pu-erh, så det är fel tillfälle att gå på budgetvarianter.

Pu-erh bryggs österländskt, i små bryggkärl som istället ger många bryggningar. Det är viktigt att snabbt skölja igenom teet med hett vatten först, så att damm och hanteringssmuts sköljs bort. Har du en större pu-erh-kaka skär du försiktigt loss lagom mängd och packar sedan noga in resterande te. Har du istället de behändiga små "fågelboen" använder du hela klumpen. Lägg teet direkt i den lilla kannan - kläm absolut inte inte det i en tesil... Drick ur små kinesiska koppar av tunt porslin. 


Har du frågor om pu-erh? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

Vad är svart te?


Hur framställs svart te?

Svart te är teblad som fått oxidera, dvs reagera med luftens syre, efter skörd. Det är oxideringen som ger både bladen och drycken sin mörka färg och fylliga smak. Av allt te som framställs i världen står svart te för nästan 80%. Det vi kallar svart te kallas i Kina för rött te, eftersom färgen från den färdiga drycken ofta är djupt koppar- eller tegelröd. 
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.


Svart te & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket gör svart te till det te med högst koffeinhalt då det tillåts oxidera längre än sina gröna och vita kompisar. Allt te, även det svarta, är rikt på polyphenoler som är en grupp antioxidanta ämnen. I det svarta teet är det främst theaflaviner, vilka enligt forskningsresultat bland annat ska sänka kolesterolvärden och skärpa minnet. Svarta teer där färgen på den färdiga drycken går mer åt orange än rött, har högre halter av de nyttiga theaflavinerna. 


Smak & bryggning

Det är milsvid skillnad i smak mellan olika svarta teer; från robusta och jordiga teer från Assam i Indien till stormiga och nästintill bittra teer från norra Vietnam till finstämda teer från Yunnan i Kina - och allt däremellan. Gemensamt har de att de är kraftiga i smaken, och fungerar med en skvätt mjölk för de som gillar det (även om många smakdimensioner då går förlorade).För att få fram smakerna på bästa sätt är det därför viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Svarta teer kan och bör bryggas på riktigt hett vatten för att smakerna ska komma fram ordentligt. Ta hellre mer blad och kortare bryggtid - på så sätt får du ut mer smak och kan brygga fler påtårer. Tänk bara på att ha en tillräckligt stor sil, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär tre gånger sin storlek (minst!) när de bryggs, så en stor sil är en bra investering.

Har du frågor om svart te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

Vad är vitt te?



Hur framställs vitt te?

Vitt te är teblad som inte hettats upp under skörd, utan endast torkat. Till skillnad mot vad många tror är det inte bara de outslagna, fjuniga bladskotten som används, utan precis som med svarta och gröna teer kan alla delar av teplantan användas. Däremot anses dessa toppskott - silver needles eller silver tips - vara de mest delikata! Färgen på den färdiga drycken varierar från blekgul till koppar.
Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.

Vitt te & hälsa

Anledningen till att gröna, svarta och oolongteer hettas upp efter skörd är för att - vid olika tidpunkt - avbryta den oxidering som naturligt sker. Eftersom det vita teet inte hettas upp kan en viss oxidering ske, speciellt på större och känsligare blad. Under oxideringen bildas koffein, vilket innebär att en del vita teer kan ha högre koffeinhalt än gröna teer medan andra har mycket mindre. Te gjort på bladknopparna har sällan oxiderat, så dessa har generellt en mycket låg koffeinhalt.

Vitt te är mycket antioxidantrikt, och anses precis som grönt te ha blodtryckssänkande effekt. Den höga halten av antioxidanten catechin gör att vitt te har kommit att bli känt som en riktig kolesterol-fighter och allmänt stärkande.


Smak & bryggning

Vitt te är ofta sött och nötigt i smaken, med milda men komplexa smakdimensioner. Silver needle-teer har en lågmäldare smakpalett, men är å andra sidan de som bjuder på mest spännande smaker. Dessa bryggs också med fördel direkt i koppen (eller i glaskanna). På så sätt kan man kan avnjuta de vackra bladen som ställer sig på högkant i botten eller hänger som staltktiter från ytan!
Många vita teer lämpar sig fint för egen smaksättning, med färska örter eller bär. Du kommer upptäcka att den så söta ursprungssmaken då förvandlas till dov och maltig - ett riktigt vuxente!

För att få fram smakerna på bästa sätt är det viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Generellt kan sägas att vita teer inte ska bryggas i för varmt vatten, runt 70-80 grader brukar vara bra. Bladen kan ligga kvar ett tag i koppen eller kannan utan att bli beska. Brygger du med sil är det värt att tänka på att den är tillräckligt stor, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär två gånger sin storlek (minst!) när de bryggs. Drick ur små koppar av glas eller tunt porslin för bästa smakupplevelse.

Har du frågor om vitt te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!

Vad är grönt te?






Hur framställs grönt te?

Grönt te är teblad som hettats upp direkt efter skörd, och inte tillåtits oxidera (reagera med syre) som svarta teer och till viss mån oolongteer. Upphettningstekniken kan variera; i Kina är det vanligast att använda ett stort wokliknande kärl medan det i Japan är populärt att ånga tebladen. Det gröna har med andra ord inte så mycket att göra med själva dryckens färg, som hur tebladen processats! 

Tebladen plockas från teplantan Camellia Sinensis (med avarten Camellia Assamica, som kommer från Assam-området i nordöstra Indien), vilken egentligen är ett vintergrönt träd. Vildväxande kan teplantan bli flera meter hög, men när den odlas för skörd klipps den till behändigt meterhöga buskar.


Grönt te & hälsa

Det är också under oxideringen som koffein bildas, vilket är anledningen till att de flesta gröna teer har lägre koffeinhalt än svarta, medan fler näringsämnen behålls. Grönt te innehåller många vitaminer, exempelvis A-, D-, C- och B-vitamin, samt mineraler såsom magnesium, zink, selen och flour. Sistnämnda, i kombination med att grönt te till viss mån är antibakteriellt, är anledningen till att forskning pågår om huruvida grönt te kan motverka tandköttsproblem.
Undersökningar pekar också på att grönt te kan hjälpa till att stabilisera blodtrycket (och därmed motverka högt blodtryck).



Smak & bryggning

Det finns hundratals sorter grönt te, och då är det inte frågan om att de smaksatts med olika sockrade fruktbitar eller syntetiska aromämnen - nej, det handlar istället om olika jordmån, olika länder och provinser, olika delar av teplantan och olika behandling efter skörd. Precis som med vin! Smakerna kan därför variera något otroligt - från pärlande dagglikt till friskt och gräsigt till dovt och algigt. 
För att få fram smakerna på bästa sätt är det därför viktigt att följa brygganvisningarna; fråga din tehandlare! Generellt kan sägas att gröna teer inte ska bryggas i för varmt vatten, runt 80 grader brukar vara bra. Ta hellre mer blad och kortare bryggtid - på så sätt får du ut mer smak och kan brygga fler påtårer. Tänk bara på att ha en tillräckligt stor sil, så att vattnet kan flöda fritt mellan tebladen. Teblad expanderar ungefär tre gånger sin storlek (minst!) när de bryggs, så en stor sil är en bra investering.

Gröna teer är till mångt och mycket utmärkta måltidsdrycker. Deras subtila men mångfacetterade smaker har en förmåga att lyfta upp och förstärka måltiden, och då inte bara asiatisk mat. Testa till exempel ett friskt sencha till färskpotatis och gravad lax! Här på Enkoppte.nu kommer stort fokus läggas på just kombinationer av mat och dryck.



Har du frågor om grönt te? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten! 

Vad är örtte?


Hur framställs örtte?

Örtte är infusioner gjorda på andra örter - vilka som helst! - än blad från teplantan Camellia Sinensis. Bladen, blommorna, stjälkarna, och ibland frukten och rötterna torkas noggrant. Finns det fukt kvar i växtdelarna när de förpackas är risken stor att örterna möglar (bra att tänka på om du torkar egna örter).

Örtte & hälsa

Vi har en lång tradition i Sverige att använda oss av olika örter för att må bättre eller kurera oss mot diverse krämpor, och mycket finns att plocka i vår relativt rena natur. Då örtteer är naturligt koffeinfria kan de utan problem drickas alla tider på dygnet. Olika örter innehåller olika näringsämnen, och är bra för olika saker. Jag kan starkt rekommendera boken Örtmedicin och växtmagi för den som är intresserad av vad som växer omkring oss! 

Smak & bryggning

Beroende på sort så smakar örtte allt från sött, blommigt, somrigt, till beskt, rivigt eller gräsigt. Många örter, såsom exempelvis rosenknoppar eller krysantemumblommor, är jättegoda att blanda med "vanligt" te! Gemensamt är att örtteer ofta smakar just örtigt - en fyllig organisk smak som värmer och lindrar.
Örter ska bryggas i riktigt hett vatten för att alla smaker och näringsämnen ska dras ur. Fråga din tehandlare eller smaka av för att komma fram till bästa dosering och bryggtid. De funkar fint i stora kannor som rogivande kvällste!



Har du frågor om örtte? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!