2013-09-30

Värmande med björnbär och basilika



Som små rymdäpplen svävar björnbären runt i tekoppen, med basilikabladen utfällda som vingar. Den här tedrinken är en fröjd att både se och dricka!

Jag har använt det ekologiska vita teet White Peony (recension kommer framöver!)
 som har en naturligt blommig och svagt nötig ton. Kombinationen med björnbär och basilika blir en värmande dryck med spännande vuxen smak. Och GOD, såklart! 
  • Använd färska björnbär, eller frysta som fått tina i lugn och ro
  • Stick ett litet hål i bäret med exempelvis en tandsticka eller en knappnål, för att hjälpa tunna basilikastjälkar på traven
  • Nyp av små basilikakvistar, ett eller två bladpar per kvist, och   stick in i björnbären
Servera teet som "byggsats", så att var och en själv får välja hur många bär hen vill lägga i koppen. Ett tips är att servera i små koppar som du istället fyller på med mer te allteftersom - i stora koppar riskerar dina små björnbärsbomber att dra för länge, och basilikan ta över de andra smakerna.

Skål!

/Anna



2013-09-28

Prisvärt te i finkostym


Jag kommer ibland på mig själv med att låta priset på ett te styra hur noggrant jag brygger det. Dyrare te, mer engagemang i bryggning. Bra så långt, men jag vet ju också att det ibland är jättedumt att nonchalera de billigare teerna - ett rent fint te BEHÖVER jag ju inte slarvbrygga bara för att hektopriset är under hundralappen!

Så. Därför får dagens avsmakning all den kärlek den förtjänar!
I min fina lilla yixing-kanna (som jag tycker så mycket om att den kommer få ett alldeles eget inlägg så småningom!) har jag bryggt det svarta ekologiska teet Bailing Gongfu, vilket kommer från kinesiska provinsen Fujian och det vackra området kring berget Tai Mu. Det är ett av Kinas mest berömda teer, och är gjort på några av tebuskens allra minsta blad.


Doften på de obryggda små bladen är söt och skogig, medan den färdiga drycken har betydligt mjukare doft (men med sötman kvar). Teet är vackert kopparfärgat, men ändrar nyans från bryggning till bryggning. Fyra fina bryggningar fick jag ut när jag bryggde österländskt - mycket blad i litet kärl - och såhär skiljde de sig från varandra:
  1. Len och ren smak
  2. Mer syra
  3. Söt mineral
  4. Maltig smak

Det här är ett spännande och socialt sätt att ta utforska nya teer! Sitt tillsammans, smaka av och fyll upp kannan på nytt. Vill du ha något att tugga på är det gott med klassiska torra småkakor. Enjoy!


/Anna

Inköpsställe: Grace Tea House  

2013-09-23

En... nej förlåt, TVÅ koppar popcornte, tack!

Genmaicha med såväl puffat som opuffat rostat ris, från Tecentralen

Ekologisk genmaicha från Yuko Ono med 60% rostat råris.

Jag gillar verkligen Genmaicha! Det är en spännande tesort som passar i så otroligt många sammanhang, och som uppskattas av de flesta som får smaka.

Vad som kännetecknar detta japanska te är att det är uppblandat med rostat och ibland även puffat råris. De puffade riskornen liknar popcorn, och även doften drar emellanåt åt biosnackshållet. In a good way, alltså! Men att kalla Genmaicha för popcornte som jag gjorde i rubriken är förståeligt nog inte så poppis i tebranschen, så vi tummar på att vi från och med nu endast kallar det vid sitt rätta namn. Oki?

Eftersom jag är så förtjust i Genmaicha tänkte jag att en liten battle vore på sin plats. I ena ringhörnan står en Genmaicha med puffat ris från Tecentralen, och i andra hörnan hittar vi en ekologisk Genmaicha från Yuko Ono Sthlm. Nu kör vi!

Genmaicha med rostat och puffat råris

Basen är en klippt Sencha som blandats med rostat råris. En del av riskornen har puffats, vilket ger ett spännande utseende. Den färdiga drycken är klar och ljust gröngul, och doftar maltigt med en god bränd underton. I smaken anas Senchans syrlighet, men domineras av en frisk rissmak. Denna sort smakar mest "popcorn" av de två!
Inköpsställe: Tecentralen

Ekologisk Genmaicha på KRAV-märkt Sencha och med 60% rostat råris

Finklippta blad blandas med mörkt ris; överhuvudtaget är detta te mörkare till utseende än det andra och med mindre storlek på både blad och ris. Drycken är ljust gröngul och lätt grumlig, och den maltiga och organiska doften för tankarna till solvarma klippor! Smaken kan beskrivas som hav och råris i en finstämd kombo. Denna sort har också en lätt sötma jämfört med den andra.
Inköpsställe: Yuko Ono Sthlm


Vilken Genmaicha vinner battlen enligt dig? Vilken blir du mest sugen på?


/Anna


2013-09-19

Gå inte hit! Jag menar allvar, GÅ INTE HIT!


För ju fler som går till mitt favoritcafé all time high, desto fler kommer bli lika sålda som jag, och desto svårare blir det för mig att få plats (det finns trots allt bara typ fem bord inomhus).

Jag pratar självfallet om Petissan på Skansen.

I min lilla familj sliter vi ut årskort på Skansen som andra sliter strumpor. Bor man nästgårds, som vi, så är det klart att man vill få ut så mycket som möjligt av Stockholms vackraste trädgårdar. Med ett årskort passerar man inte bara entrén utan att behöva hosta upp hundring på hundring, utan får även rabatt i butiker och på matställen (även om det såklart är mycket mer harmoniskt att vandra runt på Skansen efter att dessa inrättningar har stängt för dagen, och parken därmed tömts på hetsiga småbarnsföräldrar och rökande turister). De knappa femhundra pix som årskortet kostar är med andra ord en lönsam investering! (och ett incitament att ta vägen över Djurgården på väg hem från jobbet)




Men åter till Petissan, du vet caféet som du på heder och samvete lovar att låta bli. 
Tio av tolv månader dricker jag Skansen-te, ett svart te smaksatt med välbalanserad smaksättning. Under varmaste juli och augusti är dock det friska bärvattnet ett måste. Petissan är ett fika-café snarare än ett äta-café. Det finns visserligen finfina ansjovissmörgåsar, men det är ändå kakbordet med stans överlägset godaste bullar som är det lilla husets hjärta. Bara ett bakverk per person? Glöm det, här är det toknjutning som gäller!

Men som sagt, hit ska du inte gå.


/Anna

2013-09-17

"Som morgondagg över kinesiskt berg"

Bild från Enkoppte:s fd webshop, där Alpine Lung Ching var en storsäljare

Alpine Lung Ching är ett ekologiskt grönt te odlat på hög höjd i bergiga Zhejianprovinsen i östra Kina. De stora platta bladen har en överraskande kakaoliknande doft - stick näsan i burken och andas in!

Det färdigbryggda Alpine Lung Ching har en omfamnande och skogig doft. Smaken är rund och kristallklar, som morgondagg över kinesiskt berg. Det här är ett te som bäst avnjuts i lugn och ro, precis som det är utan tillbehör.

Bladen sväller till närmare tredubbel storlek, och behöver kunna veckla ut sig till fullo för att alla fina smaknyanser ska komma fram. Har du bara små tekulor hemma är ett bra tips att bara brygga små mängder te åt gången! (eller att använda flera tekulor) Alpine Lung Ching dricks med fördel i små koppar - skippa jumbokopparna, med andra ord - och kan då bryggas direkt i koppen utan sil.

Lung Ching, eller Longjing, är en mycket populär familj teer i Kina. Namnet, som betyder Drakens Källa, har de fått efter en naturlig källa i provinsen. Alpine Lung Ching sticker ut lite från de andra Lung Ching-teerna, med en längre och mer mångfacetterad smak.



/Anna

Inköpsställe: Gröna Teimporten

2013-09-15

Bitterspik mot höstens hosta

Brygg i ångande hett vatten!
Ku Ding, eller Bitterspik som det också kallas, är ett ekologiskt ovanligt örtte gjort på järneksläktingen Ilex Kudingcha. Smaken är först lätt och mineralig, sedan maltig och nästintill bitter, och sedan söt med en anisliknande ton - allt i en och samma klunk! Det här spännande teet går inte att jämföra med något annat. En riktig törstsläckare!

Namnet Ku Ding betyder kort och gott "bitter spik", och åsyftar dels örtens speciella, lite bittra, smak och dels formen på de torkade bladen. Den här ekologiska varianten av Ku Ding Cha (cha betyder te) har lite längre bladspikar än många andra sorter, och många blad sitter fortfarande kvar på sin kvist. Du kommer upptäcka att olika blad ger olika smak, vilket bland annat har att göra med om det är ett ungt toppskott eller eller ett äldre blad längre ned på kvisten. 

Inom traditionell kinesisk medicin har Ku Ding Cha använts - och används! - vid hosta och bronkit, och för att rena kroppen vid förkylning. Ku Ding sägs också främja blodcirkulationen och sänka såväl blodtryck som kolesterol. Den sägs också vara bra för att skärpa minne och mental fokus.



Ta 1, eventuellt 2, "spikar" (=hoprullade blad) per kopp. Vissa blad sitter ihop på en kvist, och då går det såklart bra att dela upp dem. Använd riktigt hett vatten, låt dra i ca 1 minut och smaka sedan av. Om teet är starkt kan du ta upp spiken och börja avnjuta ditt te, är det svagt (dvs bara har en tunn, mineralaktig smak) bör du lägga i ytterligare en spik och smaka av efter 1 minut igen. Olika blad ger olika mycket smak!
 Ku Ding Cha klarar flera bryggningar (påtår).

Vad tror vi, är detta årets förkylningspreparat?

/Anna

Inköpsställe: Gott Grönt Te



2013-09-10

Skördefest!



Skördetider, äppeltider! Finns det något såhär års som luktar godare än nyplockade äpplen? Nä, just det. Och precis så luktar det här härliga bjudteet!

Kärna ur ett nyplockat äpple (eller två, eller hur många du vill) och skiva tunt. Lägg två-tre skivor i varje kopp, och häll upp ett fylligt svart te. Häpp, så var det serverat och klart! 

/Anna

2013-09-08

På söndagar sörplas det vietnamesiskt

Höstgott.

Nu är det över sex år sedan jag besökte Vietnam, men jag minns fortfarande alla smaker och dofter. Speciellt minns jag det "Vietnamese tea" som serverades överallt runtom Ho Chi Minh City, ett mycket aromatiskt grönt te som jag såklart köpte på mig ett helt litet lager av. Men mer om det senare i höst!


Betydligt längre norrut, alldeles intill den kinesiska gränsen, tillverkas ett svart te med namnet Cao Bo i en by med samma namn. Odlingen är certifierat ekologisk, som en del i ett fortbildningsprojekt för lokala teodlare. Den ekologiska odlingen gör att skördarna blir bättre och inkomsterna större. Bra för alla!

De skruvade bladen har en organisk doft i obryggt tillstånd, medan den vackert röda drycken doftar fylligt och sött. Cao Bo är ett mycket smakrikt te med bra balans mellan sötma och syra, och med en dov maltighet i bakgrunden.


Dett är ett superbra frukostte! Eller, om man är som jag och gärna nickar till, ett bra te för att hålla sig pigg och vaken i filmsoffan på kvällen...


/Anna

Inköpsställe: Pekoe

2013-09-05

Yellow needle i koppen

Guld!

Yellow Needle är ett lyxigt, smakrikt och annorlunda te från den bergiga Yunnan-provinsen i sydvästra Kina. Gult te är relativt ovanligt både på den svenska och den kinesiska marknaden, och tillverkningsprocessen är avancerad med många detaljer som ska bli rätt. 

Utseendemässigt är de torra bladen väldigt lika vita silvernålsteer; långa vackra ludna toppskott som doftar sött och gräsigt. Precis som andra "needle"-teer ställer sig också dessa blad på högkant i kannan eller koppen, eller hänger och svävar från ytan. 
Yellow Needle ger en ljust gul dryck, snarare med drag åt aprikosa toner än åt grönt. Den färdiga drycken doftar i första bryggningen som mogen frukt, sött men med en lätt rökighet. Smaken är mycket fyllig; söt, fruktig, rökig och med stråk av mineral - allt på en och samma gång!

Som de flesta andra kvalitetsteer funkar detta gula te finfint att brygga flera omgångar på, och smaken utvecklas och förändras mellan varje bryggning.

/Anna
Inköpsställe: Tecentralen

2013-09-03

Kär i en ört, bästa salsareceptet, och så lite bloggkärlek på det


Jag är kär i koriander. På riktigt. Världens bästa ört. Och allra godast är den tillsammans med någon frisk smak från exempelvis lime eller tropiska toner från mango. Med jämna mellanrum möter jag folk som tycker att koriandern "lätt tar över", och för er ska jag nu avslöja ett litet knep: ta MER koriander. Jo, det är sant! Duttar du med bara ett par små kvistar blir kontrasten stor mot resten av rätten, men klipper du ner en hel kruka så balanseras smakerna bättre. Det är också hemligheten bakom denna salsa som alla - ALLA! - gillar.



Mango- & koriandersalsa


1 paket fryst tärnad mango (225-250 gram)
2 stora fina tomater

1 yttepytteliten rödlök (eller en halv normalstor)
1 kruka koriander
Salt, peppar

Låt mangon tina på en bricka. Hacka tomat och rödlök, och blanda med mangon i en stor skål. Klipp ner hela koriandertuvan, klipp stjälkarna extra fint. Salta lätt och dra några varv med pepparkvarnen, och rör om salsan. Låt gärna stå en timme innan servering. Supergod till grillat, eller som en exotisk sallad till... tja, till i stort sett vad som helst!

Mer inspiration! 

Det finns massor av smarriga korianderrecept ute i blogosfären. Vad sägs om...

...och många, många fler. Har du något korianderrecept att bjuda på? Berätta!

Eftersom jag inte riktigt vill släppa ämnet så tänker jag avsluta med att tipsa om hur du gör de godaste tacosen i stan. Tärna och stek lax, häll över den i en rostfri bunk, ringla över olivolja och rör ner en påse Santa Marias kryddmix "smoked chili and garlic". Pressa saften ur en lime, klipp ner en kruka koriander och blanda med laxen. Låt stå några minuter och gotta ihop sig. Plocka sedan ihop tacos med dina favoritgrönsaker, den krydda laxen, och toppa med tropisk salsa (vi köper färdig från Santa Maria; tropisk eller pineapple). 


How's that for fredagsmys?


/Anna


2013-09-01

Hur använder man en gaiwan?

Gaiwan.

Fin detalj: fat med hål!

Lock, kopp, fat.

Gaiwan är en tunn och fin liten kopp, eller bryggdon snarare, i tre delar: kopp, lock och fat. Jag har två stycken i lite olika storlekar. 

Du kan använda din gaiwan som en kopp och helt enkelt använda locket för att skjuta undan tebladen vartefter du dricker, men roligast är ändå såklart att använda den som bryggkärl. Har du lagt vantarna på något riktigt fint och gott (och troligtvis dyrt) te så är det viktigt att det bryggs korrekt för att få ut så mycket smak och doft som möjligt. Då är en gaiwan bra! Jag brukar ofta brygga i den för att sedan hälla direkt i små kinesiska koppar (du vet, de som är i äggkoppssize), men ibland gör jag "som man ska" och tar fram min lilla glaskanna att servera ur.

Det finns många tutorials på Youtube om hur en gaiwan ska användas. Jag har hittat en från en amerikansk teshop, som är lättfattlig och samtidigt väldigt intressant. Kolla in!



En bra gaiwan är av tunt, fint porslin och rymmer vanligtvis runt 1,5 dl. Mina kommer från Gott Grönt Te, där jag också beställt min lilla behändiga kanna.

Ha så kul med din gaiwan!

/Anna