2013-12-15

Magnolia i koppen; sommarkänsla med juldoft

Visst är det roligt att botanisera bland örtteer? För det är ju faktiskt så härligt, att det är ju precis lika många växter som är drickbara som är ätbara!

Vild magnolia.

En personlig favorit är magnolia. Magnoliaträdet utanför Skansen är något av det vackraste som finns när det står i blom, och vildväxande magnolia i koppen ger både härlig sommarkänsla samtidigt som det doftar jul i hela rummet (jovisst, magnolia som te doftar mjuk pepparkaka!). Jag sålde magnolia i webbshopen för ett år sedan, och ni var många som föll lika hårt som jag för dessa vackra små blommor. Teet är drygt; du tar en eller två blommor per deciliter och låter dra några minuter i hett vatten. Jag brygger helst i kanna och serverar ur små fina koppar, och självklart blir det påtår när kannan är tom; vild magnolia kan utan problem bryggas 2-3 gånger på samma blommor. Eftersom blommorna är så lätta så räcker 25 ynka gram vild magnolia till hela femton liter färdig dryck!


Magnolia är ett finfint fikate. Låter du blommorna dra längre blir smaken rökigare, och då klarar teet utan problem att balansera upp maffiga chokladkakor och annat smakrikt gott, annars är småkakor i stil med drömmar och kolasnitt perfekt sällskap den blommiga smaken. Varför inte sju sorters kakor, och en kanna magnolia på det?

Bra smaksättare! Här en magnoliablomma i en kopp Darjeeling-te.

Vill du inte ha ett rent magnoliate funkar det bra som smaksättare av rena svarta teer av god kvalitet. Kaffedrickare (jag känner faktiskt en handfull sådana också, tänka sig!) intygar att även kaffe kan smaksättas med magnolia, men det är inget jag testat själv...

När det begav sig så var Enkoppte den enda svenska butiken som sålde vild magnolia, och fram tills nyligen har det varit svårt för svenska magnoliafans att kunna få tag i påfyllning. Därför blev jag så glad när min vän Ann på Gott Grönt Te bestämde sig för att börja sälja exakt samma slags vilda magnolia som mina fina fd webbshopskunder hunnit fatta tycke för! Hurra! 

/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te

2013-12-13

Nytt liv för nejlikoapelsinen!


Oolong med nejlikoapelsin
Oolong med nejlikoapelsin - supergott till pepparkakor!
Letar du efter ett alternativ till glöggen när det ska dukas upp till luciafika? Imponera på gästerna med oolongte med nejlikoapelsiner!

Högoxiderade (mörka) oolonger med sin fylliga smak passar väldigt bra till egna smaksättningar överlag, och alldeles särskilt gott blir det med syrliga kompisar som apelsin och andra frukter och bär. Egna smaksättningar med färsk frukt är så himla mycket godare och fräschare än färdigblandade tesorter med torkade (och ordentligt sockrade) fruktbitar - testa själv!

Såhär enkelt gör du ditt egna goda adventste:

  • skrubba en apelsin noga (gärna en ekologisk!)
  • stick in kryddnejlikor i cirklar runt hela apelsinen. Detta kan du gott göra en dag i förväg, så att apelsinen hinner ta upp nejlikosmaken!
  • skiva apelsinen och skär varje skiva i kvartar
  • servera en eller två kvartar tillsammans med ett bra oolongte

/Anna

2013-12-04

Kanel gånger tre



Igår nämnde jag en ny örttefavorit; Three Cinnamon från Pukka. Det innehåller just vad namnet utlovar nämligen tre olika kanelsorter. Vietnamesisk, indonesisk och indisk kanelbark samsas i de här små påsarna och har fått sällskap av en nypa lakritsrot. Som alla Pukkas teer är även detta ekologiskt. 

Jag brukar inte vara något större fan av att lakritsrot jämt och ständigt blandas i örtteer, då jag lätt tycker att det tar över, men här funkar det fint och balanserar upp den karaktäristiska kanelsmaken. För kanel är vad Three Cinnamon smakar - som en nygräddad kanelbulle i koppen! Faktum är att det här teet har en sådan komplett "fikasmak" att det går utmärkt att skippa även ett mycket efterlängtat fikabröd (yes, jag har testat) och ändå känna sig nöjd. Vill du ha något tilltugg så passar Three Cinnamon bra till lussekatter, och till krispiga chocolate cookies.

So, fika away!



/Anna
Inköpsställe: Grön Gåva

2013-12-03

Skicka godaste adventshälsningen


Alla blir glada över att hitta personliga kort och brev i brev i brevlådan, så är det bara. Och varför vänta ända till jul? Skicka en adventshälsning, vetja! 

Välj ut tre-fyra ekologiska påsteer, smidigast är sådana som är individuellt packade i små kuvert. Jag föll för Pukka-nyheterna Citron, ingefära & manukahonung, Fläder & echinacea, och min egen favvo med tre olika kanelsorter. Stoppa ner ett par, tre tepåsar av varje sort i ett fint kuvert, skriv ett litet hälsningskort och lägg på lådan. Häpp, så enkelt!

Jag passade också på att skicka sådan här välsmakande grattishälsningar till vinnarna i respektive kategori i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Blogg 2013 (där Enkoppte kom tvåa i kategorin Årets Växande Frö, hurra!). Kolla in Ekodeko och Choices by Annie, där de bloggat om det doftande brevet de möttes av på hallmattan en ruggig novemberdag.


Skön december!

/Anna

2013-12-01

Pepparkakor med te-fönster


Det var inte länge sedan jag snappade upp idén att göra fönster i pepparkakorna av krossade karameller, så när det häromdagen var dags för pepparkakskavling här hemma (nej jag iddes inte göra degen själv, jag gick istället till Rosendals Trädgård och köpte deras grymt goda ekologiska deg) så letade jag snabbt upp min gömma med te-karameller!



Dessa små gröna bumlingar kommer från Yuko Ono Sthlm och är gjorde på socker, sirap och finmalet Matcha-te. Jag krossade dem - tänk vad bra att ha en hammare i köket! - till ett klibbigt och tedoftande stoft.

Jag kan lätt gå bananas med kristyr om jag väl börjar, så därför fick jag verkligen hålla fingrarna i styr för att göra dessa stilfulla äpplen. Äppelformen kommer också den från Rosendals Trädgård. Tre små cirklar stansades ut med ett pennlock och de pulveriserade karamellerna ströddes i hålen. Ös på bara, det smälter! När pepparkakorna 
är färdiggräddade är också fönstret färdigt.

Den enda övriga dekoration kakorna fick var ett blad gjort i grön sockerpasta (fäst med en liten klick kristyr), et voilà! Traditionellt, men med spännande detalj!


I koppen tog jag Gyokuro; ett friskt och algigt japanskt grönt te som ger en spännande brytning mot knäckig pepparkaka.

Vad dricker du till pepparkakor?


/Anna