2013-03-28

Som ett påskägg

Det vackra blommande teet Golden Sunrise
Jag gillar att det är en tidig påsk i år - eftersom vintern varit så lång känns det som att vi tvingar fram lite vår genom att frossa i lökväxter och fina färger. Och dessutom får man ge bort små påskpresenter! Hantverkste (eller blommande te, som det också kallas) är inte bara äggformade utan bär även på en liten hemlighet; precis som påskägg ska göra.

När du lägger den lilla bollen i vatten slår den ut och visar upp en hel blomsteräng. Sorten på bilden heter Golden Sunrise, och är stora fina gröna teblad som knutits samman med ett litet knippe ringblommor. Förstå vilket fantastiskt hantverk! I Kina används blommande teer ofta som dekorationste; man låter en glaskanna med den blomstrande bollen stå som prydnad medan man dricker annat te. Därmed inte sagt att det är odrickbart - tvärtom! 

Just Golden Sunrise har en somrig doft, och fräsch och blommig smak. Använd 85 till 90-gradigt vatten. Ett tips för att få rätt temperatur är att koka upp vattnet som vanligt, och sedan låt svalna fem minuter innan du häller på. Teblomman tar sedan ett par minuter på sig att slå ut. Du kan använda samma blomma och fylla på vatten flera gånger. Ta nytt vatten istället för att koka upp överblivet vatten igen; överkokat vatten gör att smakerna upplevs plattare.

Ett litet krux med teblommor är balansgången mellan att brygga ett bra te, och att få uppleva ett häftigt skådespel i koppen; den slår ut bättre med riktigt hett vatten, medan teet blir godare om vattnet först får svalna några minuter... Vad säger du - är detta främst en fröjd för ögat eller för gommen?


/Anna


Inköpsställe: Gröna Teimporten

2013-03-25

Darjeeling-battle!


När jag snöar in på olika tesorter är det oftast gröna teer, och så gott som alltid kinesiskt. Därför känns det riktigt roligt att ge sig i kast med att lära känna något som kan betecknas som motsatsen till detta, nämligen svarta teer från Indien!

I detta "battle" är det tre teer från den vackra Darjeeling-provinsen i nordöstra Indien som möts. De är alla ekologiska, men kommer från olika gårdar och är skördade olika tider på året.


Jag hittade min favorit. Hittar du din?









Steinthal SFTGFOP1 


Darjeeling Steinthal SFTGFOP1

De torra bladen har en blommig doft, och den färdiga drycken är gyllene i färgen och doftar sött och lätt.
Det här är ett mycket smakrikt te! Du hittar toner av gröna grönsaker och umami i första bryggningen, medan andra bryggningen drar mer åt mineral. Många gröna och även vissa svarta teer blir godare bryggning två, och Steinthal-teet sällar sig till den skaran som det är värt att vänta på. 
Jag dricker gärna detta te till långa helgfrukostar! 


Selimbong, Autumn flush

Darjeeling Selimbong, Autumn flush

De torra bladen har söt doft, medan den färdiga drycken däremot är fyllig och lätt syrlig. Spännande kontrast! Smaken är stormig - du vet, som höstvirvelvindar doftar? - och bjuder på både lätt syrlighet och pärlande mineral. Färgen påminner om flytande honung.
Höstskörden från Selimbong helt klart ett smakrikt te med många smakdimensioner, och blev snabbt min stora favorit!
Testa gärna detta te som måltidsdryck.



Phoobsering, First flush

Darjeeling Phoobsering, First flush

De torra bladen har jordig doft - tänk dig en bar vårbacke! Drycken blir kopparfärgad och doftar fräscht organiskt, och smaken är söt och fruktig med drag av honung. Denna årets allra första skörd från Phoobsering är ett trevligt allround-te, som även passar bra när man vill vara för sig själv och bara ta det lugnt.
First flush-teer anses av många vara de finaste.


Inköpsställe: Pekoe






2013-03-24

Gör eget Earl Grey! (-ish)

Earl Grey är en klassisk blandning, som fått sitt namn av Charles Grey; en brittisk earl och politiker, som var premiärminister i Storbritannien åren 1830 - 1834. Teet Earl Grey är ett svart finbladigt (alternativt finfördelat) te som får sin karaktäristiska smak från bergamott-olja. Det är ett riktigt allround-te, och är ett av få teer som kan matcha gräddtoppade semlor och våfflor!


Passar finfint till gräddiga semlor!

Inför morgondagens Våffeldag gör tänkte jag att vi skulle göra eget Earl Grey. Eller nästan i alla fall; vi skippar oljor till förmån för fräscha kaffir lime-blad. Kaffir lime är en knölig och klargrön liten citrusfrukt, som växter i stora delar av sydostasien. Den kallas ibland "thailändsk bergamott", och får därför rycka in som väl godkänd vikarie nu när det är dags att blanda te till morgondagens våffelmiddag.

Kaffir lime-blad finns att köpa i välsorterade mataffärer,
och i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Goda att smaksätta
fiskrätter och rostade grönsaker med!

Gör såhär:
Ta ett halvt kaffir lime-blad per kopp, och riv i mindre bitar. Lägg i en tesil tillsammans med finbladigt svart te av hög kvalitet (jag använde ett ekologiskt Keemun-te), ca en tesked per kopp. Brygg i riktigt hett vatten, och låt dra minst en minut eller tills du tycker att du fått tillräcklig styrka.


Lagom proportioner teblad vs kaffir lime.
Och så en uppföljning på förra veckans minitävling. Vinnaren av det Earl Grey-doftande läppbalsamet från Hurraw! blev MÅ Gott, grattis! 
Maila din adress till hej(a)enkoppte.nu så kommer det på posten.

Enligt era svar verkar det som att udda och ovanliga tesorter är det som intresserar mest - jag tar det till mig inför såväl framtida recensioner som företagssamarbeten. Även fina teburkar och andra tillbehör lockar, så redaktionsplanen utökades med sådana inspirationsinlägg också.

Stort tack för feedbacken, hoppas ditt egengjorda Earl Grey ska smaka!

/Anna


2013-03-17

Liten söndagstävling

Te är en populär ingrediens i hudvård; både som ren ingrediens och som inspiration för smak och doft. Hurraw! är en serie naturliga och veganska läppbalsam som finns i massa olika smaker - bland annat grönt te och Earl Grey. Eftersom de inte innehåller bivax smälter de inte heller om man har dem i fickan, vilket ju är toppen såhär års när läpparna gärna tar emot lite extra hjälp.


Hurraw! vad bra dessa är!

Nu kan du vinna ett Hurraw! läppbalsam med smak av Earl Grey

Såhär är du med och tävlar:
- Svara på frågan: "I vilka svenska webbshopar kan man köpa Hurraw! läppbalsam?" här i kommentarsfältet. Det räcker med att nämna en. (Tips! Google är en bra assistent... :) )

- Berätta vad du skulle vilja se i vinstpotten i framtida tävlingar här på Enkoppte.nu.

Senast fredag 22 mars vill jag ha ditt svar. Vinnaren meddelas på bloggen.

Lycka till!


/Anna

2013-03-15

Ekoreko till tusen från Kung Markatta

Kung Markatta har - i samband med sitt eget trettioårsfirande - under våren re-lanserat sitt tesortiment, med ett par förändringar i utbudet. Totalt sex klassiska blandningar består sortimentet av nu, alla i snygga askar med tepåsarna i små konvolut (miljövänligt med extra emballage? Nja. Men med ett extra omslag hålls teet fräscht längre, och vi sopsorter ju ordentligt, eller hur?).

Massa märkningar!
Inför lanseringen har Kung Markatta slagit på stora PK-trumman, och det med rätta; samtliga teer är KRAV-märkta, Fairtrade-märkta, klimatkompenserade och - som första tesort på marknaden - märkta med symbolen för Äkta Vara. Äkta Vara innebär att man kan vara säker på att slippa tillsatser såsom artificiella smakämnen (något som annars är alldeles för vanligt bland smaksatta teblandningar). 

Smidigt att slänga ner ett par kuvert i väskan
på väg till jobbet! (...eller ner i den fina
tygpåsen som jag också lyckades lägga vantarna på...)

Sortimentet består av två svarta teer; Earl Grey och English Breakfast, två gröna teer; naturellt och med citrongräs, samt två Rooibos; naturell och med smak av äkta vanilj.

Vilken sort är du mest nyfiken på?



/Anna


2013-03-09

Gör ditt eget kiwite! Snyggt i koppen till Mello-fikat.

Friskt och snyggt, och himla gott till sötsaker.

För några månader sedan frågade jag webbshopens kunder om någon hade tips på någon smarrig smaksättning (för egen-smaksatt te utklassar köpt - lätt!). Cecilia, som driver frukostbloggen Frukosterar, kom med tips om grönt te med kiwi. Taget!
Jag använde ett kinesiskt ekologiskt Sencha; ett ångat grönt te som är mycket smakrikt och aningen syrligare i smaken än många andra gröna teer. Kiwin är också ekologisk, såklart. Svårt att hitta men värt att leta efter. 
Resultatet blev ett härligt fräscht - och väldigt snyggt - bjudte, som gör sig utmärkt med söta bakverk. Gör som jag och pimpa några vanliga munkar med rosa citronglasyr och massor av strössel, så har du ett färgsprakande bli-glad-av-fika till Mellofinalen!

/Anna

2013-03-08

Vad jobbar jag med - egentligen?

Nix, jag har ingen webbshop kvar, det stämmer bra. Men jag har inte släppt tejobbandet för det! Just nu håller jag till exempel på och hjälper en annan teshop med nya produktbeskrivningar, som en del i att de är på väg att göra om sin sajt. När den nya sajten med de nya texterna är igång lovar jag att återkomma! Eftersom jag har kvar mitt företag - som i grund och botten är just ett konsultföretag inom copywriting och kommunikationsstrategi - känns det roligt att emellanåt kunna ta sådana här uppdrag inom min älskade tebransch.

Vaddå, ser inte allas arbetsbord ut såhär?

Men, jag har ju också ett alldeles "vanligt" jobb. Eftersom jag på den stora mailskörden förstod att ni var många som inte nöjde er med svaret att jag är informationsansvarig på ett välkänt företag, kommer här en liten förklaring. Det är Interflora som är min arbetsgivare, och en vanlig tisdag kan innehålla allt från att prata med media och skriva pressreleaser, sammanställa medlemsblad och rodda med den facktidning som jag, i min tjänst, är chefredaktör för, till att intervjua fantastiska florister och andra intressanta personer. Ett av de många roliga projekt jag jobbar med heter Månadens gäst, och är ett löpande välgörenhetsprojekt på Interflora.se. Nu i mars heter vår gäst David Lindgren, så jag behöver väl knappast säga att jag är partisk i morgondagens Melodifestivalfinal..?
(Läs mer om Månadens gäst och se min intervju med sångfågeln David HÄR>>>)

/Anna
Kul på jobbet!


2013-03-07

Ett grönt smakäventyr

Vissa gröna teer är så där daggdroppsfräscha att de liksom alltid funkar; på morgonen och på kvällen, uppiggande när man är trött, rogivande när man är stressad... Ja, du fattar. Jag har ett par sådana finfavoriter, och en av dem är ett ekologiskt Xin Yang Mao Jian. Teet kommer, som namnet antyder, från Xinyang - en stad i Henan-provinsen i centrala Kina. Mao Jian-teet räknas som ett av Kinas bästa.

Xin Yang Mao Jian - krusiga vackra blad
De långa krusiga bladen doftar sött som torra och syrligare som bryggda. Smaken på den färdiga drycken är frisk och klar, med tydliga gröna toner och lång, nästan söt, eftersmak. Godast te får du om du brygger österländskt, det vill säga mycket blad i litet kärl. Använd 80-gradigt vatten och låt dra uppemot en minut första bryggningen, och längre bryggtid för varje vända - och därmed sagt att Xin Yang Mao Jian med fördel bryggs flera gånger på samma blad! På Gott Grönt Te:s hemsida står det 3-4 bryggningar, men jag fick ut fem goda bryggningar och är övertygad om att teet hade mer att ge. Det är alltid spännande att brygga många gånger på samma blad, och se vilka smaköverraskningar de bjuder på... För det är nämligen så; smakerna förändras MYCKET mellan de olika bryggningarna när man har med kvalitetste att göra. Sött kan bli syrligt kan bli grönt kan bli nötigt och så vidare. Ett litet smakäventyr!

Inköpsställe: Gott Grönt Te


Passar bäst att brygga österländskt; mycket teblad i litet kärl.

En tebricka är en bra investering om man, som jag, envisas med att spilla överallt...

2013-03-03

Kinkiliba, eller "vad dricker ni?"

- Vad dricker ni för te?

Det är min första fråga när jag får veta att nya bekantskaper har sitt ursprung i andra länder. För det är ju så intressant - alla länder har någon typ av dryckeskultur kring varmbrygda örter! Här går vi gärna ut i trädgården och plockar svartvinbärsblad till vårt örtte, till exempel.



Kinkiliba - blad och färdig dryck

Så när jag häromdagen besökte mina vänner Ann och Oumar - där Oumar kommer från Guinea - blev jag såklart eld och lågor över att få smaka kinkiliba! Kinkiliba (stavas också kenkiliba) är en mycket populär ört i Västafrika, och många dricker ett avkok på bladen som frukostte. Själva drycken blir vackert röd, och smakar fylligt och kryddigt och aningen beskt. Himlans gott, vill jag lova! Kinkiliba kokas i kastrull, och bladen kokas upp tillsammans med vattnet för att sedan silas av. Detta örtte säga stärka hälsan rent allmänt, och vara särskilt bra som förkylningsdämpare och smärtlindrare. 


Har du stött på någon spännande dryck på resa eller liknande? Tipsa gärna!

/Anna

Bra ört som är poppis i Guinea

2013-03-01

Äntligen!

Drygt 15 månader efter att jag sa hej och välkommen första gången, är det nu dags igen. Så VÄLKOMMEN till det "nya" Enkoppte.nu - likt det gamla men ändå inte...  
Här kommer du få tips på spännande tesorter du inte visste fanns, recept och smarriga serveringsförslag, och emellanåt möjlighet att själv få ingå i smakpaneler och liknande. Och en massa fina bilder, förstås. Precis som förr! Enda skillnaden är att Enkoppte.nu är helt och hållet kommersiellt oberoende, och du får göra dina teinköp på andra sajter. Jag tipsar gärna om mina favoriter, men lyssnar också gärna på dina egna tips.

Medan jag har din uppmärksamhet...

...vill jag passa på att berätta om bloggens upplägg (lugn, bara lugn, det kommer ett recept längre ned!). I menyn här ovan hittar du en rad flikar.
   Under Om & kontakt hittar du kontaktuppgifter om du vill skicka ett mail - och jag älskar att få mail, så gör gärna det! Teguiden är vad den heter; en lättsam guide som svarar på vanliga frågor om te. I början om grönt, vitt, svart och oolong-te, men såsmåningom även om gult te, jasminte, pu-erh och örtte. Och kanske annat också, vem vet? Under fliken Avsmakat kommer det allteftersom fyllas på med terecensioner. Enkelt och överskådligt! Inköpsställen är rubriken på mina egna favoriter bland Sveriges alla teshoppar. Kolla gärna in deras sajter och sortiment!


Vill du hålla dig uppdaterad? Anmäl dig till Enkoppte.nu:s nyhetsbrev, eller häng med mig på Facebook, vetja. Du kan också följa Enkoppte.nu via Bloglovin, eller helt enkelt få uppdateringar per e-post.



Så. Låt oss fira Enkoppte.nu:s återfödelse med att brygga en kopp Stjärnfall!

Det här är en härlig skapelse som brukar generera många "oooh!" från gästerna.
Stjärnfall.
Frestande!

Du behöver:
- stjärnfrukt
- hallon och blåbär (jag använde frysta som fick tina)

- runda tandpetare

Skiva stjärnfrukten i halvcentimersskivor. Stick tandpetaren på snedden genom frukten, och trä på ett hallon på ena sidan och ett hallon samt en rad blåbär som "svans" på andra sidan. Lägg upp på ett fat och låt gästerna själva förse sig! Stjärnan kan ligga kvar i koppen, och det går utmärkt att fylla på påtår.

Jag har använt ett vitt ekologiskt te; Bai Mu Dan (eller White Peony, som det också kallas). Vitt te och frukt ger en spännande och nästan maltig smak, som passar bra till fikabröd.



Skön helg och återigen: VARMT VÄLKOMMEN till Enkoppte.nu!

/Anna