2015-11-27

Planera pepparkakorna

Rita upp och testa!
Såhär inför stundande advent börjar varenda matbloggare med självaktning tipsa om diverse recept på pepparkakor med äkta peppar, lussekatter som smälter i munnen och så vidare och så vidare. Jag lägger mig platt och erkänner att det här med att baka, nä det är inte riktigt min grej. Men att pynta bakverken, hejhallå nu snackar vi! 

Pepparkaksdegen köper jag som alltid på Rosendals trädgård, de har en knäckig variant som är svårslagen. Och sen börjar det roliga! Ta fram ett blankt papper och pennor i olika färger, rita längs kanterna på de pepparkaksformar du tänkt använda och gå loss med imaginär frosting, strössel, choklad, nötter, polkagrisar... Genom att planera pepparkaksdekoreringen i förväg såhär så minskar du risken för att behöva rädda upp misstag och kan sedan istället koncentrera dig på att förvandla idéerna till så fina kakor som möjligt.

Absolut godaste pepparkakorna är de små karameller du ser högst upp till vänster i bilden nedan; småhjärtan som täckts med ett tunt lager glasyr (som "lim") och sedan chokladströssel. Pepparkakor + choklad = grym kombo!

Skön helg!  
/Anna
 
 

2015-11-24

Fyra år, fyra favoriter

Tänk att det redan gått fyra år sedan jag välkomnade in till Enkoppte för första gången! Eller, tänk att det inte gått mer än fyra år... Det är lite lurigt, det där med tid.

Under de dryga två och ett halvt år som Enkoppte funnits i bloggformat (innan dess var det en e-handel - läs hela storyn HÄR från förra årets treårsfirande) har jag hunnit med att recensera inte mindre än 50 olika tesorter! 12 gröna teer, 15 svarta, sju vita, tre oolong, 11 örtteer, ett pu-erh och dessutom ett gult te. Förhoppningsvis har jag med dessa avsmakningar kunnat inspirera dig till att testa, upptäcka och falla för någon ny favorit!

Och även om jag aldrig skulle tipsa om ett te som jag själv inte tycker är bra så har jag såklart några favoriter som jag gärna återkommer till. Fyraårsdagen till ära så kommer här en lista på fyra av mina egna darlings:

Sencha Sakura
  • Sencha Sakura, läs recensionen här>>

Alpine Lung Ching
  • Alpine Lung Ching, läs recensionen här>>

Iron Goddess
  • Iron Goddess/Tie Guan Yin, läs recension här>>

Guranse Hand-rolled Floral
  • ...och sist men absolut inte minst: Guranse Hand-rolled Floral, läs recension här>> 

Peace & love!
/Anna

2015-11-11

Fyra (eller fem) anledningar till att ta en chokladbit till

Ekorrens ekologiska har släppt en chokladserie! Äntligen!
 
Fairtrade - en självklarhet.

Chokladens dag infaller bara några dagar efter kladdkakans dag - vad är det egentligen såhär i mörka november som gör att vi har sådant kakaosug?
Jag tog på mig detektivkepsen, nosade runt och har här samlat flera bra anledningar till att ta en chokladbit till:

  • Förbättrar minnet. Kakao och därmed choklad innehåller en slags antioxidanter som kallas flavonoider, vilka sägs ha en föryngrande effekt på hjärnan och förbättra minnet.
  • Lilla hjärtat. Nyss nämnda flavonoider ska också ha en kolesterolsänkande verkan, och därmed motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Huden. Kakao sägs återfukta huden, vilket är nyckeln till en pigg och glad hud. Att ansiktsmasker med kakao blivit poppis beror troligen också på att koffeinet i chokladen motverkar "påsighet". 
  • Bli kär! Fenetylamin finns naturligt i kakao och frigör endorfiner samtidigt som det ökar dopaminpåslaget. Kort och gott; en lovebooster!

...och nu pratar vi alltså riktigt mörk choklad eller ännu hellre raw kakaonibs, det är där de hälsomässiga godbitarna finns. Om du precis som jag föredrar lite mjölkigare varianter får vi helt enkelt luta oss mot den mest övertygande anledningen av dem alla att mumsa vidare - nämligen att det är så gott! Bara det är en hälsovinst i sig; möjligheten att njuta av godsaker.

Och apropå godsaker. Merparten av den choklad som säljs har allt annat än en god eftersmak. I en bransch där usla arbetsvillkor dikterar och där barnarbete är såpass omfattande att hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden, ja där är Fairtrade det enda alternativet. Läs mer på Fairtrades hemsida om vilka kriterier de sätter upp för ceritfieringen! 
För mig hände det något när jag själv fick barn för ett och ett halvt år sedan. Även om jag alltid - såklart - tyckt att barnarbete varit förkastligt på alla vis och länge argumenterar för Fairtrade och andra certifieringar, så blev det plötsligt på riktigt. Det handlar inte bara om "barn" utan om någons barn; någons allt. Mitt barn.

/Anna


2015-11-10

På tehus i Stockholm med Stockholm Tea House

Ja jag är VANSINNIGT nöjd med rubriken, det kan jag villigt erkänna... 
Men jag är minst lika nöjd med detta perfekta tisdagsnöje, att långluncha med trevligt sällskap på ett av stans charmigaste tehus! För detta att mötas och att samtala och dela tankar och bredda synsätt, ja det är ju något av en bas i själva testunden. Att meditera över en kopp, i tystnad för sig själv eller tillsammans med någon annan.

Faktum är att få saker i mitt liv har genererat så många nya bekantskaper som just teet! Det har jag nämnt förut. Så många dörrar som öppnats, så många kontakter som knytits. En prima mötespunkt helt enkelt, den däringa lilla tekoppen.

Cattis från Stockholm Tea House fyller upp koppen med ett fantastiskt te från Laos. Många koppar sörplade vi i oss!


En av dessa nya bekantskaper är härliga Cattis som har bloggen Stockholm Tea House (kolla in den om du inte redan gjort - så mycket lockande!). Hittills har vi bara träffats som hastigast i jobbsammanhang men ibland får man faktiskt lov att - även som vuxen - lyfta luren och fråga "hejskavileka?" så nu möttes vi i ett novembersoligt Gamla stan i Stockholm för att luncha på ett av de finaste tehusen; Chaikhana. Har du vägarna genom huvudstaden rekommenderar jag verkligen att stanna till och avnjuta en omelette indienne (Chili! Koriander! Så galet gott.) med en kanna te till. 

Tvärtom vad många tror så är jag inte det minsta bossig när det kommer till teval - i alla fall inte när jag besöker ett kunnigt tehus. Då rådfrågar jag gärna personalen och lyssnar hundraprocentigt på deras rekommendationer. De kan ju trots allt sin meny och sina teer bäst! 
Idag fick vi som förslag antingen ett svart högkvalitativt sommarskördat Assam-te, alternativt ett exklusivt grönt te från Laos. Jag är svag för småskaliga teproducenter och Cattis var sugen på grönt te så självfallet testade vi det laotiska teet. Fylligt, rökigt, smakdimensioner från skirt gräs till en maltighet som är ovanlig i gröna teer; mycket gott och perfekt matchat till det heta omeletten! Tesorten heter Champasak, odlas i provinsen med samma namn på den magiskt vackra Bolaven-platån och tillverkas traditionsenligt genom att tebladen rostas över en öppen eld.

Jag har faktiskt ett annat spännande te från Chaikhana här hemma också som jag bara längtar efter att berätta mer om! Men mer om det senare... (Uppdaterat juni 2016: R kan du läsa om detta te!)

Skön kväll!

/Anna

2015-11-08

Ginseng oolong till pappa

Jag och pappa för 34 år sedan. Skulle nästan lika gärna kunna vara min egen unge som bebis och någon av hans morbröder. Coolt det där med gener.

Pappan i min direkta närhet, alltså min unges pappa, firas med korianderdoftande fisktacos såhär på Fars dag (efter att barnet somnat dock, så "Fars dags-firande" kanske inte riktigt är rätt epitet på middagen...). Min egen pappa är dock några mil bort - eller ganska många faktiskt, han renoverar stuga någonstans mitt i naturskön obygd vilket innebär noll mobiltäckning vilket i sin tur innebar ett väldigt upphackat grattis-på-fars-dag-samtal. Jag firar honom på distans istället, med en kopp av det te han alltid beställde när jag hade webshop: Ginseng oolong!

Ginseng oolong


Ginseng Oolong är ett smakrikt oolongte, som fått ett skal av pulveriserad ginsengrot. Resultatet blir att teet ser ut som små grågröna stenar! Väl i vattnet vecklar dock de stora vackra bladen ut sig. Doften är honungsaktig och smaken fyllig. Ginsengen har kombinerats med lakritsrot, vilka tillsammans ger teet en svag ton av anis.

Det här är ett klassiskt kinesiskt hälsote! Ginseng anses inom naturmedicinen vara uppiggande, humörshöjande och energigivande. Vid närmare eftertanke perfekt som Fars dags-te! Kanske inte så mycket på grund av mottagaren som av tidpunkten: en vecka in i november behöver vi nog alla fylla på energinivåerna lite...


Vad bjuder du din far på?

/Anna
Inköpsställe: Gröna teimporten



2015-11-04

Årets Te-adventskalender är här - läs intervjun med grundarna Sofie och Lizette


Det drog visst en liten te-våg över Sverige för fyra år sedan. Inte bara så slog Enkoppte.nu upp portarna den 24 november, det var också det första året som de två bästa vännerna och tefantasterna Sofie och Lizette lanserade sin nu så uppskattade Te-adventskalender. I år är det alltså femte upplagan av kalendrar som börjar landa i brevlådorna hemma hos tesugna adventsfirare. För andra året i rad är det duktiga Amanda HemmingssonTe-Centralen som levererat teerna, och det är därmed också andra året som Te-adventskalendern kan stoltsera med en KRAV-märkning.
- Det är väldigt roligt att jobba med Sofie och Lizette, säger Amanda. De är verkligen driftiga och proffsiga marknadsförare, med känsla för produkten. Det är positivt för hela branschen när det kommer in människor med nya idéer! Det här är ju andra året som vi arbetar tillsammans, så vårt nätverk och stora ekologiska sortiment har varit viktigt eftersom de vill ha alla teer ekologiska. 

Med minst sagt "inside information" så är jag såklart nyfiken på vilken lucka i årets kalender som Amanda ser mest fram emot!
- Jag gillar nummer 11, den kan bli en favorit. Det är speciell smak som inte alla gillar, men de som gör det kommer att bli desto mer förtjusta...


Te-adventskalenderns grundare Lizette och Sofie!

Hej Lizette och Sofie, vad tror ni själva framgången beror på? 
Vi är själva fortfarande lite överrumplade över hur stor vår lilla Te-adventskalender vuxit sig! Vi brinner för det vi gör och tror verkligen på vår produkt, det i kombination med te av bra kvalité och en tilltalande design tror vi har gjort Te-adventskalendern populär.
 

Hur skulle ni säga att Te-adventskalendern utvecklats under de år ni hållt på?
Den har utvecklats mycket, och vi med den. Vårt största och viktigaste steg tycker vi är att alla teer sedan två år tillbaka är ekologiska och KRAV-märkta, sedan tycker vi också att vi har roligare tesorter och en mer genomtänkt produkt nu, än för säg tre år sedan.
 

Ja, nu är ju Teadventskalendern KRAV-märkt! Hur viktig är hållbarhetsaspekten för er?
Vi tycker att det är varje företagares ansvar att tänka på hållbarhet i verksamheten. Vi gör vårt bästa för att vara medvetna ur ett hållbarhetsperspektiv, allt i från att vi sopsorterar allt vårt avfall, till att vi cyklar till jobbet. Vi ser det som en självklarhet att teerna ska vara ekologiska och förpackningen FSC-märkt. Nästa år ska vi försöka få till en Svanen-märkning också. 

 
Vilken tesort har varit populärast under åren? Och vilken tippar ni blir populärast i år?
Genom åren har två sorter från förra året varit populärast; "Havtorn och kvitten", ett rooiboste och "Indiska björnbär", ett svart te. De sorterna har vi fått mest beställningar på i efterhand och frågor om. I år tippar vi på att nummer 19 kommer bli en storfavorit - vad luckan innehåller får bli en hemlighet ett tag till...

Hur skulle ni beskriva den svenska tekulturen?

Svår fråga! Det vi kan se är att tekulturen vinner ny mark, det känns som att te håller på att bli trendigt och tar ett steg in i ramljuset. Det poppar upp nya ställen som serverar afternoon tea (senast provade vi på Hotel Doriskas variant här i Göteborg - rekommenderas!) och fler väljer te framför kaffe. Vi håller tummarna för att det fortsätter i den riktningen!

Er hemsida och era sociala kanaler är en stor inspirationskälla för många svenska tedrickare. Var hämtar ni själva kunskap och inspiration om te?
När vi började med Te-adventskalendern var vi långt ifrån teexperter, om än entusiastiska tedrickare. Vi lär oss nytt hela tiden! Kunskap hämtar vi i mångt och mycket från vår superkunniga leverantör Amanda Hemmingsson på Te-centralen, men även från matnyttiga webbplatser som Enkoppte.nu. Inspirationen kommer mycket från Pinterest och även nyfikenhet på att testa nytt - Lizette är kock i grunden och har ofta idéer på smakkombinationer och serveringsförslag som vi provar oss fram med.
 

Vad har ni i pipeline, blir det något nytt grepp eller nyhet till 2016?
Så mycket man vill göra - så lite tid! Just nu jobbar vi med att få till snygga förpackningar till våra lösviktsteer. Sedan kommer vi faktiskt att försöka ta oss an en produktidé, men inom ett annat segment. Vi kan avslöja så pass mycket att det handlar om odling, eller närmare bestämt "urban farming".


Såhär ser årets Te-adventskalender ut!
Så, nu är det bara 27 dagar kvar tills det är dags att börja doppa sig fram till dopparedagen... Har du skaffat dig en kalender än?

/Anna

Foto: Emma Shevtzoff/Te-adventskalendern