2013-08-30

Hej mamma, jag har gjort ett te till dig!




Mitt allra första teminne är mammas svartvinbärste, som ibland serverades i en stor vit tekanna. Inte för att jag drack det, nej det är doften av det som satt sig i minnet. Doften från kannan, doften från burken. Nu såhär 20 (25?) år senare så tänkte jag att det är dags att bjuda tillbaka, så varsågod mamma - här är ett svartvinbärste till dig!


Currantanne

  • Tina (yes, bäst att göra på frysta bär som fått tina) en halv deciliter svarta vinbär per glas.
  • Brygg ett vitt te, då vita teer är toppen att smaksätta. Det blir en dov och god och vuxen smak! Jag valde Sao Mei.
  • Skopa upp vinbären i vinglas tillsammans med en rågad tesked (eller matsked, om du har så stora glas som jag har) råsocker per glas.
  • Häll på teet och rör om försiktigt så att sockret löser sig.
  • Dekorera med ett svartvinbärsblad.

Currantanne (currant som i svarta vinbär, ihopslaget med mammas namn Anne...) är en frisk, fräsch och syrlig dryck som man blir dunderpigg av! 


/Anna

2013-08-29

Säg ja till Sao Mei!

Silverludna toppar blandas med större blad.

Gyllene dryck. Lägg särskilt märke till det vackra bladet i mitten!

Sao Mei är ett smakrikt vitt kinesiskt te, där silverludna toppskott blandats med större mörkare blad. De obryggda bladen doftar fylligt och organiskt, medan drycken har en nötig doft med lätt rökighet och lätt sötma. Den första bryggningen (Sao Mei kan med fördel bryggas flera gånger) drar smakmässigt åt honung. Det finns inga gräsinslag alls, utan smaken är klar och söt och nötig.

Koppen är gyllene, betydligt mörkare än silvertipteer. Över huvud taget är det här ett lite robustare vitt te, i såväl färg som doft och smak. Sao Mei passar jättebra för egna smaksättningar med frukt, örter och bär. Mycket god som måltidsdryck och till klassiskt afternoon tea med snittar och små smörgåsar!

/Anna

Inköpsställe: Gott Grönt Te

2013-08-26

Heja Kung Markatta, heja mig!

Godmorgon!

Superdupermegaekoreko. Sådetså.

I mars berättade jag om Kung Markattas uppdaterade tesortiment; totalt sex olika sorter som är så ekoreko det bara går. Vad sägs om följande certifieringssamling; KRAV, Fairtrade och - som första tesort på marknaden - Äkta Vara. Dessutom är de klimatkompenserade. Heja Kung Markatta!

Min favorit har blivit det gröna teet med citrongräs (och citrusolja, som man ser om man läser noggrant). Det är milt och trevligt och får ofta tjänstgöra som frukostte här hemma när jag vill ha något fräscht att starta dagen med. Dessutom har jag sett till att uppdatera tesortimentet på kontoret till dessa, så att mina kollegor inte behöver dricka syntetiska smakämnen och bekämpningsmedel. Heja mig!


/Anna

2013-08-24

Len som en persikorumpa

Longjing + persikor + citronmeliss = Melissa!

Nu är det säsong för persikor, så kommer du över några ekologiska (svårfunna, I know!) så är det bara att frossa. De passar också bra till detta iste som jag valt att döpa till Melissa, en fräsch kamrat till exempelvis sensommarkvällens tapasmiddag eller till grillad fisk.

Melissa:

  • Kallbrygg ett ekologiskt grönt te av hög kvalitet tillsammans med en rejäl näve färsk citronmeliss i tre till sex timmar. Jag har använt ett vårskördat Longjing-te, då dess pärlande smak passar bra till friska isteer.
  • Skiva persikor och frys skivorna i ca en timme, räkna med en halv persika ( = fyra skivor) per glas. Eventuell fruktsaft på skärbrädan häller du ner i det kallbryggda teet.
  • Smaksätt teet med en nypa råsocker och eventuellt ett par droppar limejuice.
  • Lägg de frysta persikoskivorna i glas och fyll upp med te. Låt stå i ca 20 minuter.
  • Servera med ett par kvistar citronmeliss i glaset.


Har du några goda tapastips eller recept du tror skulle passa? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet!

Skål!

/Anna


2013-08-22

Fika hos Tant Brun

Ljuvlig blåbärspaj med Earl Grey till mig!



Semestern i år blev en hemester, med en rad små utflykter i Stockholmstrakten. En supersolig fredag satte vi oss på bussen till Sigtuna, med enda mål att fika på Tant Brun. Jag mindes det fiket från när jag var liten, och blev inte besviken. Så mysigt! Och gott! Hurra!

Blåbärspajen hade jag läst om på bloggar och den var verkligen - verkligen! - ljuvlig. Tänker mig att det är mycket smör i den pajdegen... Till den ett klassiskt Earl Grey. Mitt kaffedrickande sällskap fick själv förse sig med kaffe ur en bucklig kopparkanna. Hurra igen! Så dagens tips är följande: ta en fikatripp till Sigtuna.

/Anna



2013-08-21

Teguiden uppdaterad!

Bra grejer.

Nu har jag uppdaterat Teguiden med ytterligare en kategori; örtte. Själv är jag mycket förtjust i dessa icke-teer (för nä, de kommer ju faktiskt inte från teplantan, så helt klart missvisande namn). Det finns ju inte bara så många goda sorter, utan även så många vackra! En kopp med rosenknoppar eller andra blommor, hur lycklig blir man inte av det?

Jag tar gärna emot tips på örtteer! Har du någon favorit du brukar ha som exempelvis kvällste? Eller har du stött på någon spännande blandning? Berätta!


/Anna

2013-08-15

Parmesanpanerad squash till kräftorna

Kräftor kräfva goda tillbehör!

Såhär i kräftmumsartider (är det fler än jag som tycker att typ tusen är ett rimligt antal att sätta i sig?) så är det klart att utmaningen Månadens skörd på Gröna skafferiet blir ett kräfttillbehör! Temat för augusti är den mångsidiga squashen (zucchini på italienska, courgette på franska); en grönsak jag tycker mycket om men är lite dålig på att använda.

Du behöver:

  • 1 mellanstor squash
  • Din favoritparmesan (jag gillar Zetas ekologiska, även fast den inte är supersmulig, som annars är så gott...)
  • Ströbröd (ICA har sitt I love eco!)
  • 1 ägg (och det är väl ingen som köper burägg längre? Eller hur?)
  • Lite salt och svartpeppar
  • Smör att steka i

Gör såhär:

  • Skiva squashen tunt, ca 5 mm.
  • Riv parmesanen och blanda upp med ströbröd, jag tog ca 3 delar parmesan och 1 del ströbröd.
  • Peppra ströbrödsblandningen, och salta gärna lite också. Osten blir inte så salt som man tänker!
  • Vänd squashskivorna först i ägg, sedan i ströbrödsblandningen.
  • Stek i smör på båda sidor (snåla inte med smöret!).
  • Servera varma till kräftor, en fräsch sallad, och kanske en bit västerbottenpaj!

I glasen hade vi Beo med blodapelsin.

Så - hugg in!


/Anna

2013-08-13

Romantik och körsbärsdoft

Sakura är serverat!

Sakura är ett lättångat och ekologiskt ovanligt sencha. På Yuko Onos hemsida kan man läsa den
kärleksfulla historien bakom detta gröna te, och även ta del av de - mycket detaljerade! - brygganvisningarna. Knepet för att få det här teet så fantastiskt gott hänger mycket på vattentemperaturen, har jag lärt mig genom att prova mig fram. Det gäller att vara tålmodig och låta vattnet svalna tillräckligt! 


Fin förpackning!


Blanka blad.

De mörkt blankgröna bladen känns lena och oväntat tunga när man hanterar dem, och doften på de torra bladen rymmer både alger och körsbär. Spännande! Den färdiga drycken är vackert ljusgul och doftar av körsbär och umami - en vårlik känsla, helt klart. Sakura har den typiska umami-smaken som kännetecknar japanska kvalitetsteer, och en angenäm beska. Eftersmaken har tydliga inslag av persika.


Sakura passar att brygga både österlänskt (mycket blad i litet bryggkärl) och västerländskt (stor kanna och mycket vatten), men ger fler ombryggningar om man brygger österländskt. På det hela taget upplever jag Sakura som ett lyxigt och mycket smakrikt te, och som känns stärkande att dricka.


/Anna

Inköpsställe: Yuko Ono Sthlm

2013-08-11

Är du en sömntuta?

Kvällskompis.

Vår kvällsrutin här hemma innefattar alltid en stor kanna te. Vi tittar på mycket film, och standard är att pausa filmen i halvtid och utbyta följande, mycket djupgående och analyserande, meningar:
- Te!
- Te?
- Te!
- Ört?
- Ja... vad finns det?
- Sömntuta?
- Ja!

Sömntuta var en av storsäljarna i webshoppen när det begav sig, men de största Sömntutedrickarna var nog vi själva. Det här är helt enkelt ett himla bra kvällste! Och efter snart två års frekvent drickande har jag ännu inte tröttnat, vilket inte tillhör vanligheterna.

Teet är en blandning av fläderblom, mynta, citronmeliss, kamomill och ringblomma, där allt utom ringblomman är certifierat ekologiskt. Smaken är örtig men frisk, och helt utan beska eftertoner. Mycket rogivande!

Sov gott!


/Anna

Inköpsställe: Småskaligt

2013-08-08

"Crazy cake" eller "inte som andra tårtrecept"

Den här tårtan gjordes egentligen till midsommar förra året, men jag känner att NU är det dags att dela med mig av denna skapelse till världen! Midsommarafton spenderades på landet hos svärföräldrarna, och jag och min svägerska fick (eller, okej då, tog) som alltid uppdraget att baka tårtan. Vi bad våra respektive om en brief, en riktlinje, och de enades snabbt: en The Cat In The Hat-tårta ska det vara! 

Nu kommer jag släppa in dig till mitt privata fotoalbum på Facebook, där du steg för steg guidas genom marshmallowguacamole, lingongelé och sourcream & onion-stjärnor. Suddiga mobilbilder och osmickrande kameravinklar bjuder jag på. Enjoy!
Länk, öppnas i nytt fönster---> CRAZY CAKE


(Psst, om du noterar antalet kläd- och frisyrbyten vi hann med, så ger det en hint om hur lång tid denna *ähum* sötsak tog att göra...)

/Anna






2013-08-07

Grå vardag botas med Black Limone!

Jag inspireras av min kompis Daniel på bilden,
och siktar på soffläge i sällskap av Black Limone!

Idag börjar jag jobba igen efter fyra långa semesterveckor. Även om jag har ett väldigt roligt jobb är det ändå motigt de första dagarna med tidiga morgnar, tider att passa, och så vidare... Som en belöning för (förhoppningsvis) väl utförd första arbetsdag har jag därför planerat att jag ikväll inte ska göra någonting annat än att softa i soffan med stora kalla glas Black Limone!

Skivad citron och lime, mängder av krossad is, och så svart te på det!

Black Limone:

  • Skiva (välskrubbad) ekologisk citron och lime, och varva i ett glas.
  • Toppa med mycket krossad is.
  • Häll över kallbryggt svart ekologiskt te - jag har använt Royal Yunnan Black (ett högkvalitativt ekologiskt te från Yunnan-provinsen), då jag tycker att dess maltiga smak gör sig perfekt som iste. Söta teet en aning med råsocker om du vill.
  • Skär upp en tunn ingefärsstav som drinkpinne.


Välkommen vardag!

/Anna 

(2013 års isteer har jag tagit fram tillsammans med min kreativa vän Miia! Hurra vad bra det är att hjälpas åt!)


2013-08-03

Ssssch, en liten sneakpeek...

...på några av de MÅNGA goda och spännande tesorter som kommer lyftas här på bloggen under hösten och vintern. Hela 32 (!) sinsemellan väldigt olika sorter har jag smakat mig igenom, och då har jag ändå sållat... Som jag nämnde häromdagen är jag redaktör ut i fingerspetsarna, men det spelar ju ingen roll hur noga jag planerar om jag inte också följer upp och brygger och smakar och funderar och smakar igen och fotar fina bilder. Så, det har jag gjort. Häpp!

Vill du vara säker på att inte missa något inlägg kan du följa Enkoppte på Facebook, men villo du vara superduperbombsäker på att inte missa något tycker jag verkligen att du ska följa mig via Bloglovin. Det är hur smidigt som helst, och du kan logga in med ditt Facebookkonto.

(Behöver jag nämna att jag är ivrig att få visa er allt gott? Inte? Men det är jag! Ivrigivrigivrig!)


/Anna